Petu godinu zaredom Kragujevac će biti domaćin brojnim  ljubiteljima, autorima i izdavačima stripova iz celog regiona ex-YU, kao i interesantnim inostranim autorima stripa. Reč je o prestižnoj Međunarodnoj strip konferenciji “Kragujevac,  2014.” koja se ove godine održava od petka 4. jula do nedelje 6. jula u prostorijama Doma omladine i Narodne biblioteke Vuk Karadžić.

Na dosadašnjim okupljanjima glavne teme su bile afirmacija i promocija savremenih stripskih umetničkih formi i izraza i unapređenje razumevanja ideja i jezika savremene stripske umetnosti, kao i podrška inovativnim i eksperimentalnim projektima u stripu. Uz te reference kao i jakom doprinosu decentralizaciji strip-kulture i kulturnoj saradnji u regionu pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja ni ove godine nije izostalo čime se manifestacija čvrsto pozicionirala kao jedna od najrelevantniih na nacionalnom nivou.

Uz veliku berzu stripa, tri besplatne strip radionice za sve uzraste, pet izložbi, posetioci mogu prisustvovati tribinama na kojima će se kritički razmatrati strip-kultura u savremenim društvenim i medijskim okolnostima na lokalnom, regionalnom i međunarodnom planu. Biće prisutno i preko dvadeset eminentnih autora iz sfere devete umetnosti, veliki broj izdavačkih kuća, striparnica i redakcija strip magazina.

Ovogodišnja konferencija  je na tragu COMICON-a, velikih svetskih festivala, jer pored stripskih dešavanja posetiocima nudi i druge oblike urbane kulture koji se ogledaju u koncertu mladih rok bendova, gostovanju udruženja stonostrateških igara, podsećanju na slike starog Kragujevca, obilasku muzeja, berzi odavno zaboravljenih gramofonskih ploča i aktuelnoj menjaži sličicama.
Pobedniku konkursa za kratki strip koji organizuje “Svet stripa”, poslednjeg dana konferencije biće dodeljena plaketa Branko Plavšić”  dok će nagrada sponzora biti dodeljena pobedniku konkursa za kratki strip u konkurenciji Mladi lav”.

Briga za vizuelni indentitet konferencije je podignuta na viši nivo štampanjem kvalitetnih festivalskih majica, više hiljada reklamnih flajera, kao I nekoliko banera velikih dimenzija.

Svet stripa kao nosilac projekta, i NVO Millennium kao partner u organizaciji, osim na visokom umetničkom i koncepcijskom kvalitetu, insistiraju i na profesionalnoj realizaciji projekta što bi trebala biti dovoljna preporuka da posetite ovogodišnju strip konferenciju. 

Organizatori očekuju pomoć sponzora koja ne mora biti samo novčana, već i tehnička jer se već godinama suočavaju sa ogromnim poteškoćama koje su i ove godine uslovile nedolazak autora iz Japana i SAD. Nadaju se, u zadnji čas, pomoći gradskih institucija koje svih ovih godina nije bilo, zato je radi razbijanja malera, kako navode  i stavljen grb grada kao jedan od pokrovitelja manifestacije iako do danas nisu dobili zvaničnu potvrdu da grad podržava ovu manifestaciju.

Napomenimo da je ulaz na sve događaje u okviru konferencije slobodan, i da će poslednjeg dana biti održana akcija “Dan besplatnih stripova” kada će organizatori posetocima podeliti na stotine besplatnih stripova.