Imate bend, imate instrumente, snimili ste pjesme, ali ne znate kako da objavite vaš rad. Izdavači traže pare a vama se ne daju jer ste jedva i neke kršne instrumente platili. Stoj! Internet je na vašoj strani. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti online servisima koji su jednim svojim dijelom okrenuti i ka marketingu vašeg rada, nasuprot čistom skidanju bez ikakve reklame.

Za razliku od prije samo petneastak godina, kada su bendovi uveliko zavisili od izdavača, danas marketing i logistiku možete u potpunosti preuzeti u vaše ruke. Najbitnija je dobra organizacija i delegiranje zadataka. Jedna osoba može sve, ali je relativno veliki zalogaj, zato, podijelite posao.

Bez daljnjeg odugovlačenja, ovdje je spisak nekih od najpoznatijih online servisa koji nude opciju besplatnog ili plaćenog skidanja vašeg albuma, te reklame i opšteg marketinga vašeg proizvoda. Na vama je da snimite, objavite i odlučite da li je materijal za besplatno ili skidanje uz naknadu. Naravno, spisak nije konačan, niti je cilj ovog teksta da se svi navedu, i u komentarima možete dodati druge servise za koje smatrate da treba spomenuti.


Pledge music funkcioniše na principu donacija. Bendovi su dužni da naprave svoju kampanju i onda se od fanova čeka da svojim donacijama podrže projekat. Cifre se kreću od nekoliko centi do neograničeno. Brojke govore da su u 2013 godini, 84% projekata dostigli cilj koji su sebi postavili i svakako je imperativ za svaki ozbiljni mali bend koji želi da radi i stekne slušaoce. Mada, oprez! Svi prihodi idu preko računa Pledge Music i morate biti itekako oprezni i tačni u vođenju svojih finansiskih knjiga. Jedan odličan primjer je bend Dance Laury Dance. Pogledajte njihov pledge na http://www.pledgemusic.com/projects/hellalujah i biće vam jasna moć ovog servisa, ali pod uslovom da posao uradite profesionalno i hirurški precizno kao i ovaj bend.

Bandcamp je sličnog profila kao Pledge Music, međutim komponenta auto reklame i kampanje reklamiranja albuma je svedena na apsolutni minimum. Album možete okačiti besplatno a zainteresovani mogu da skidaju album besplatno ili za određenu cijenu u zavisnosti od želje datog benda. Skidanje se može zabraniti i u tom slučaju stoji otvorena opcija streaming-a. Ako uskoro ne porade na interfejsu, vrlo je moguće da će ih Pledge Music potpuno pregaziti. No, bez obzira na ovo, i dalje su jedan vrlo bitan muzički online servis.

SoundCloud je vrsta podcasta. Vrlo poznat i jako raširen online muzički servis koji bih preporučio svakom muzičaru koji misli da se ozbiljno bavi muzikom, ne želi da troši basnoslovne sume novca na reklamu, a želi da bude prisutan na muzičkom nebu. Muzičari na svom profilu mogu da okače kompletan album, ali je vizuelni interfejs sajta prilagođen preslušavanju individualnih pjesama i za, da kažem, generalno upoznavanje sa stvaralaštvom benda ili muzičara. Skidanje je podržano na stranicama ako sam autor muzike to dozvoli.

Last FM jeste muzički online servis, ali je više orijentisan ka kolekciji i administraciji podataka njenih slušalaca. Jednostavno rečeno, preko posebnog programa koji instalirate na vaš kompjuter, Last FM analizira što slušate, koliko slušate i na osnovu dobijenih podataka formira predloge za slušanje. Ima još mnogo drugih korisnih i manje korisnih opcija, ali ova prva je najvažnija. Iz ugla jednog benda ovo može biti i te kako korisno jer čim formirate vaš nalog, formirate stranice vašeg benda, velika je vjerovatnoća da će baš vaše stranice i vaša muzika redovno dolaziti do očiju i ušiju slušalaca.

Über veliki i poznati YouTube je video servis na koji možete da uploadujete vašu muziku i danas je apsolutni imperativ (da li?) za bilo koga ko se bavi muzikom. Prvo morate da stvorite video zapis sa vašom muzikom (ne morate napraviti spot. Dovoljna je i jedna statična slika) da uploadujete na vaš račun, i svijet može da čuje, i vidi, vaše muzičke vizije. Masovnost je svakako najbolja strana YouTube-a, ali mogućnost reklamiranja je minimalna, a opcija direktnog finansiranja je nepostojeća.

Samo reklama i marketing su danas toliko pojednostavljeni da je neoprostiva greška ne iskoristiti sve ove pogodnosti. Spavaćete kada budete starkelje, a mladost iskoristite da stvorite nešto konkretno, nešto smisleno, nešto zabavno i nešto što će vas i finansiski nagraditi.

Nikola Franquelli