Jedna od "najboljih Jugoslovenskih rokenrol grupa svih vremena" Disciplin A Kitschme održala je koncert u Požarevcu u subotu, 15. februara, u ispunjenom rok klubu KB. Prvi put smo na ovom mestu (i u ovom gradu), a klub se pokazao kao jedan od aktivnijih u Srbiji u kome uglavnom nastupaju poznata imena srpske rok scene.

Dakle, pojačani novim članom, usnim harmonikašem Igorom Djekeom, Disciplina Kičme je predstavila svoj novi zvuk. Kako je ovo jedan od prvih nastupa (ako ne i prvi) Discipline sa novim članom iskoristićemo priliku i ukratko predstaviti Igora.

Igor Djeke, jedan od najtalentovanijih muzičara Vinkovačkog rokenrola (Majke, Satan Panonski, Kaotične duše, Pokvarena mašta) tokom prošle decenije predvodio je jedan od meni najdražih bendova sa prostora bivše Jugoslavije garažni pank bend Thee Knuckleheads. Posle raspada ovog benda poslednjih godina nastupa sam pod imenom Harp Explosion Thee One man band (između ostalog i u Svilajncu). 
Koristeći distorziju kao muzički efekat na usnoj harmonici stvara specifičan zvuk koji nije klasična bluz forma već mešina prljavog garažnog panka i bluza. Svoj stil je izgradio uz veliki uticaj teksaškog avangardnog usnog harmonikaša Walter Daniels-a (Jack o Fire, South Filthy). Sai Baba je dovođenjenjem Igija u bend pokazao da ima dobar njuh i da pažljivo prati dešavanja na underground sceni regiona.


Nastup u Požarevcu su počeli žestoko instrumentalom "Ufo, grlo, nos". Bučni i glasni do kraja svog nastupa drže tempo (uz vezane pesme) i ne daju publici da dođe do daha. Ređaju se hitovi iz svih faza Discipline: "Ah kakva sreća", "Čovek sa visokom temperaturom", "Političari virusi", "Da li znaš za neki drugi ritam", "Ako ti je glasno", "Betmen, Mandrak, Fantom",...
Harizmatični Zeleni Zub dakle od samog starta diže masu. Takođe, odmah je jasno da je Igi od svoje prve svirke pronašao sebe u muzici Discipline. Zvuk usne harmonike daje posebnu draž iako je bilo na momente teže razaznati sam zvuk harmonike. No svakako, Disciplina Kičme sada zvuči garažnije. 
Odlični bubnjar Miloš koji drži ritam benda i bucmasta Manja koja peva prateće vokale udarne su snage ovog benda. Kojino sviranje bas gitare i specifičan zvuk koji stvara uz pomoć pedala mešavina je distorzije i kontrolisane buke i gruva. I upravo ovaj zvuk je prepoznatiljiva karakteristika Discipline koji ih je i svrstao među same velikane Jugoslovenskog rokenrola.

Posle dobrih sat i po prženja silaze sa bine sa uključenim basom koji proizvodi blagu kakofoniju. Gladna publika željna žestoke svirke zviždeći i skandirajući ime benda traži još. Posle nekih par minuta pauze Sai Baba se sa svojom grupom vraća na binu. Nastavljaju u istom tempu svirajući još tri pesme, zaključujući nastup pesmom "Buka u modi".

KB i Požarevac smo napustili sa zujanjem u ušima i rešili da ih svakako ispratimo i na nastupu u Nišu narednog vikenda. Vidimo se tamo...

txt: Fantom iz Svilajnca
foto: Boban Jocić