Kraljevo, kulturni centar Evergreen, 17.01.2014

Nikola Milenković, Bane Lokner, Vojkan Trifunović, Miroslav Stašić - foto: Nikola Trifunović
U organizaciji kraljevačke Pozitivne omladine (Vojkan, Nikola i još jedan Nikola) odigrala se ova tribina o omiljenoj nam muzici pred nekoliko desetina zainteresovanih. Glavna ličnost tribine je bio naš poznati muzički novinar i jedan od ponajboljih ovdašnjih poznavalaca heavy metal muzike Branimir Lokner. Ideja je potekla od osvedočenog metalca (u slobodno vreme i basiste Punisheda) Nikole Milenkovića – Šumara, a da se sve zaista dogodi postarala su se i braća Trifunović (The Truth, Pozitivna Omladina). 

Bane Lokner je uvek raspoložen i pripravan za ovakve akcije i događanja, a za mesto dešavanja je iskorišćen kraljevački privatni kulturni centar „Evergreen“, gde Pozitivna Omladina vrlo često deluje. Da napomenem da se vlasnik pomenutog kulturnog centra i te kako postarao da veče protekne što prijatnije i opuštenije za sve prisutne. 

Vesela i probrana ekipa iz Vrnjačka Banje je dolazak do Kraljeva potrošila na diskusiju oko mini izbora koji smo napravili na fejsbuk stranici „Vrnjačka Rok Scena“ gde su zainteresovani mogli da obznane svoje omiljene HM albume (samo da se zna da je učešće uzeo i urednik cenjog web zina na kome upravo čitate ovaj tekst). Koga zanima u foto finišu je pobedio „Kill ‘em All“ Metallice i to za jedan glas ispred albuma „Arise“ Sepulture. Na trećem mestu su se našli „...and Justice For All“ (opet Metallica) i „Reign In Blood“ Slayera, a sa najviše albuma su bili zastupljeni Iron Maiden (čak devet!). Iznenađujuće dosta glasova su dobile časne starine Black Sabbath (tako i treba), a ostatak liste je sadržao mnoge HM klasike iz raznih perioda i par opskurnih izdanja za koje su mnogi koji su pratili glasanje verovatno prvi put čuli. 

Vredni organizatori su mi nekih desetak minuta pre početka saopštili da u diskusiji učestvujem i ja, tako da su narednih sat i po vremena imali ozbiljnih problema da dođu reči od mene. Šalu na stranu, uz tekst je priložen i snimak cele tribine, pa poslušajte sami. Nakon Vojkanove uvodne reči, Bane Lokner je govorio o počecima HM muzike, da bi se dalje prešlo na NWOBHM, gde je Bane jedan od najvećih ovdašnjih eksperata i poznavalaca. Nakon toga je Nikola (Nikola metalac, ne onaj drugi koji je panker i koji je vredno slikao) započeo priču o thrash metalu. Prostor kulturnog centra „Evergreen“ je bio ispunjen do poslednjeg mesta, na naše iznaneđenje vrlo mladom populacijom (u proseku). Malo nas je razočarao izostanak starije ekipe (mada je i tu bilo zaslužnih veterana poput Srbe Slayera!) i krajnje primetan izostanak kraljevačkih muzičara punk, hard core i metal orjentacije (za ove prve mogu donekle i da razumem). Pošto je celo veče bilo koncipirano oko gostovanja Baneta Loknera, logično da je on najviše govorio, a posebno bih napomenuo da pogledate deo gde Bane govori o black metalu, pošto sadrži neka sjajna zapažanja. Nakon dela o crnom metalu je usledila malo duža intervencija i pitanje od strane prisutne gošće i Banetov strpljiv odgovor, te za sam kraj deo o metal scenu u Srbiji do sredini devedesetih. Nažalost nije bilo vremena za priču o death metalu i svemu onome što je sledilo nakon sredine devedesetih. Mnogi bitni fenomeni i obeležja HM muzike nisu pomenuti, ali naprosto tema je bila tako široka da nije bilo vremena. Vrlo prijatno veče o muzici koju toliko volimo, a koje je okončano neformalnim druženjem nakon okončanja tribine.

U nastavku pogledajte snimak kompletne tribine.


Miroslav Stašić