Ako ljudima postavite pitanje “Ko je Banksy?” ono što sigurno nećete dobiti kao odgovor jeste njegovo ime i prezime, mesto stanovanja ili lični opis. Umesto toga, čućete uvek kritički sud, neki će reći da je u pitanju vandal koji besmislenim crtežima naružava gradske fasade, drugi da je on jedan od najtalentovanijih i najangažovanijjih umetnika danas.

Steći globalnu popularnost, uputiti svoju poruku širom sveta, postati tema polemika i predmet divljenja a ostati anoniman, velika je i neobična stvar. Dakle, ko je Banksy? Jednostavno rečeno, to je pseudonim anonimnog crtača uličnih grafita, najpoznatijeg predstavnika ove nelegalne umetnosti.

Nastalo na bristolskoj andergraund sceni, satirično delo ovog autora predstavlja kombinaciju crteža i epigrama, ponekad prožetih crnim humorom i  namerno provokativnim. Na mostovima, zidovima i ulicama gradova širom sveta nalaze se njegovi radovi koji predstavljaju oštar komentar političke i socijalne situacije danas.
Situacija u kojoj se nalazi stavlja Benksy-ja u položaj da ne može da zarađuje od svojih dela niti da odlučuje o njihovoj sudbini. Ali, to drugi čine umesto njega. Naime, aukcionari umetničkim delima prodaju čitave kuće na kojima se nalaze njegovi crteži prepuštajući budućim vlasnicima da odluče šta će učiniti sa njima. Poklonici njegove umetnosti pre svega su privučeni duhovitim porukama koje su usmerene protiv establišmenta, kapitalizma i ratova. Ako se to i ne može učiniti na osnovu samog stila, grafite čiji je autor Banksy prepoznaćete po motivima pacova, majmuna, policajaca, vojnika i dece koji dominiraju u njegovim prikazima savremene stvarnosti.
Sa druge strane, ulični grafiti nisu jedini medij preko kojeg Banksy prenosi svoju poruku. Njegov prvi film, Exit Through the Gift Shop , koji govori o propasti umetnosti grafita, bio je nominovan za „Oskara“ u kategoriji Najbolji dokumentarni film. Svoju poruku slao je i crtajući na životinjama, štampajući svoju verziju novčanica od 10 funti na kojima je umesto kraljičine stajala glava princeze Dajane, rasturirajući po CD šopovima lažne diskove muzičkog prvenca Paris Hilton na kojima je snimio svoju obradu njenih pesama pod ironičnim naslovima i koji su se kasnije prodavali za po 750 funti.
Većina grafita ovog autora nalazi se na ulicama Bristola i Londona pa se na osnovu toga pretpostavlja da je Banksy veći deo života proveo u ovim gradovima. Lokalne londonske vlasti, kao i mnoge druge, deklarišu njegove radove kao čin vandalizma a šta sam Banksy misli o tome rečeno je na grafitu koji prikazuje čoveka koji boji u belo zidove pećine Lasko, najstariji sačuvani primer praistorijske umetnosti.

pročitajte još i ovaj, ovaj, i ovaj tekst o Banksy-ju