Predhodnog vikenda (9. novembra), u kafe klubu Zamajac u Kruševcu, koji je u poslednje vreme ugostio veliki broj bendova iz čitave Srbije, nastupio je kultni Niški sastav Novembar, koji su mnogi dočekali sa nestrpljenjem. Ovu, dugo očekivanu svirku, otvorio je domaći  bend Ukor, koji na kruševačkoj muzičkoj sceni egzistira još od kraja 90-ih.

Biografiju sastava Ukor karakterišu stalne promene u postavi, što je, neminovno, uticalo i na zvuk koji ovaj bend isporučuje. Osnivač sastava, gitarista Nemanja Živadinović, je jedini član koji je uspeo da odoli svim ovim promenama, i da istraje u nameri da bend ovako dugo ostane aktivan, uz kratke prekide. Trenutnu postavu, pored Nemanje čine, Vladimir Klašnja - bubanj, Pavle Banović – bas, Ivan Miladinović – gitara  i  voklali Stevan Vukojević i Ivan Đorgović. Ovaj dvoglas, predstavlja pravo osveženje i odličan izbor, s obziorm da se Stevanov dublji glas i Ivanovi nešto blaži tonovi savršeno uklapaju u celinu koja se jednostavno zove Ukor. Nastup u Kruševcu, otpočeli su izvođenjem pesme “ Hvala”, a zatim izveli još nekoliko pesama sa prvog i drugog albuma: “Dan pobede”, “Spasi me”, kao i odličnu stvar “Loša sudbina”.  Na repertoaru su se našle i nove stvari: “Moja jedina” i “Mrtvi ne piju aspirine”, kao i obrada pesme “Dodirni me” Kruševačkog, dobro poznatog sastava, Scarps. Uskoro, na ovim stranama možete čitati i intervju, u kome će vam članovi sastava Ukor, reći nešto više o njihovom dugogodišnjem radu i daljim planovima. 

No, vreme je da se fokusiramo na ono što svi željno očekujemo, niški bend Novembar, koji je, za svojih više od dvadeset godina postojanja, po drugi put nastupio pred kruševačkom publikom. Ovaj legendarni punk rock sastav, podsećamo, čine: Goran Kostić Kosta - vokal, Sale Đokić - gitara, Bojan Ranđelović - gitara, Milan Vidaković - bubanj i Nenad Pejčić - bas. Novembar je bend sa dugom istorijom, koja je većini već dobro poznata, pa je, u određenom smislu i nema potrebe posebno pominjati. Svakako, deo ove istorije, bio je predstavljen u okviru nastupa u Kruševcu. Nastup u Kruševcu otvorio je numerom “Apokaliptična devojka”. U prvih pet do deset minuta publika je mirno, uz blago njihanje pratila njihov nastup, sve do trenutka dok se nisu začuli prvi taktovi  numere “Kaži mi”. Nakon toga, više se nije moglo nazad, pa je publika i ostatak pesama ispratila uz igru i pozitivnu energiju, koja se raširila po klubu. U skladu sa pomenutim, plesom su ispraćene i stvari: “Trideseta”, “Spomenik”, ”1992”, “Rođendan”, “Irena”, “Gledaj kako ljubav umire”, “U bežanju je spas”, kao i stara dobra stvar “Baby, baby” obrada benda Fleke, osnovanog još krajem davnih sedamdesetih. Nakon dugog i upornog skandiranja publike, izvedena je i numera “Da li je normalno”, sa poslednjeg albuma pod nazivom “Proklet”. Sa istog albuma predstavljena je i stvar “Sve u pizdu materinu”, u odličnom  izvođenju pomenutog basiste Nenada Pejčića. Sasvim očekivano, publika je poželela još, onog trenutka kada je Novembar proglasio kraj nastupa. U skladu sa željama, izvedena je, po drugi put, te večeri  numera “U jutrima je sva istina”, uz obrazloženje da je to omiljena pesma vlasnika kluba, ujedno i bubnjara kruševačkih sastava Fuctor 02 i Yoda Ben Hur. Zadovoljan izborom  pesmama, basista sastava Ukor, više puta, našao se na bini, ne bi li zajedno sa Kostom iz Novembra zapevao nekoliko numera koje su mu te večeri, očigledno, najviše “legle”. Za kraj, izvedena je i uvodna pesma, takozvani “Intro”(album Proklet),  pa smo svi mogli da uzviknemo “Novembar” nekoliko puta, dok je Novembar “uzviknuo” – Da smo znali da će biti ovako, došli bismo i ranije!

Ivana Grujić