Mišljenja sam da se samo apsolutna budala ili neupućena osoba neće složiti sa činjenicom da je serijal "The Walking Dead" nešto najkvalitetnije što se desilo sferi stripa u posljednjih deset i kusur godina. Da se raspravljati o tome da li se vama navedeni serijal sviđa ili ne, ali radi se o tome da taj serijal postoji već punu dekadu, a da i dalje savršeno drži vodu, upravo zahvaljujući i jednom od autora ove knjige, Robertu Kirkmanu.

U svijetu video-igara, serijal je ostvario zavidan uspjeh sa fantastičnom avanturom koju je razvila kuća Telltale Games dok je igra " AMC's The Walking Dead: Survival Instinct" popljuvana i od strane novinara i od strane igrača. Nije ni sama serija mnogo bolja: u pokušaju da prilagode ovu postapokaliptičnu tegobu američkoj televizijskoj javnosti, scenaristi su napravili limunadu koja je pila vode u prvoj sezoni, ali su druge dvije sezone zanimljive kao gledanje boje koja se suši.

Sama ideja da Robert Kirkman radi na knjiškoj trilogiji kako bi upotpunio priču o Guverneru (koja je nedolično uništena televizijskom serijom), zagolicala mi je pažnju i maštu, i kad sam počeo čitati prvi dio trilogije o kojem trenutno pišem, shvatio sam da je ovo puno, puuuuno bliže atmosferi stripa nego televizijske serije iako neki detalji vuku na televizijski serijal. Da sada rasčistimo za sva vremena: ja sam jedan od onih koji uživa u vožnji, ne interesuje me kakvo je auto, drugim riječima, ako iko ima želju da traži probleme u kontinuitetu priče, samo izvolite, ali ne ovdje i ne u raspravi sa ovim čitateljem.

Kako bih što više sakrio od vas i natjerao vas da pročitate knjigu, reći ću samo da se prvi dio trilogije odnosi na vrijeme prije nego što jedan od glavnih likova priče postaje Guverner i dolaska istog u Woodbury. Tome prethodi silovanje, kajanje, problemi u glavi, porodične nedoumice, velike tragedije i mnogo, mnogo nasilnih smrti. Sve to zapakovano je u jednostavan jezik, a knjiga je strašno napeta, baš ista vrsta napetosti koja vas u stripu drži u strahu od situacije koja će vam se otkriti kada okrenete stranicu.

Ako ste ljubitelj "The Walking Dead" priče, a pogotovo stripa, te želite da isperete gorak okus u ustima kojeg je ostavila treća sezona serije, počnite čitati. ODMAH.

Arnel Sharan Šarić