Značaj nezavisne produkcije kao progresivne snage koja deluje na zvaničnu kinematografiju iz opozicije, praktično je nemerljiv. Kao primer, mogu poslužiti biografije nekih od najvećih svetskih reditelja koji su, najčešće bez ikakvog formalnog filmskog obrazovanja, stasavali upravo u nezavisnoj produkciji, beležeći kasnije ogromne uspehe i u komercijalnijim okvirima. 
Poslednjih godina, sa sve većom dostupnošću tehnike, i Srbija se može pohvaliti relativno velikim brojem naslova nastalim u tzv. kućnoj radinosti.  Pri tom, pod onom pravom nezavisnom produkcijom, ne treba svrstavati razne televizijske koprodukcije i kinematografske izlete filmskih škola, kao ni naslove snimane uz pomoć „štapa i kanapa“ za „tričavih“ nekoliko stotina hiljada evra. 
Nezavisna produkcija, zapravo, predstavlja pokušaj pravljenja filma sa malo ili nimalo para. Dela čija je aura sačinjena od ljubavi i entuzijazma, bila su i uvek će biti prava čeda nezavisne produkcije. 
Jedno od mesta na kome se već nekoliko godina neguje pravi nezavisni film, jeste Revija Off filma u Srpskom Holivudu. Na ovogodišnjoj 3. smotri, prvu nagradu dobio je film „Nestali“, reditelja Mirka Nikolića. Bilo bi previše pisati o estetici i dramaturgiji filmskog dela, nastalog u kreativnom umu mladih filmskih amatera iz sela Dragolj, koje se nalazi u neposrednoj blizini mesta održavanja same smotre nezavisnih filmova. 
Ovaj film pleni svojom neposrednošću i hrabrošću od samog početka oslanjajući se, najvećim delom, na žanr akcionog i horor filma. Međutim, verovatno najveću vrednost samog filma čine kratke dokumentarne sekvence lokalnog staračkog stanovništva, o njihovim natprirodnim iskustvima i susretima sa nečistim silama. Priče su uverljive, pristojno snimljene i, sudeći po unesenosti samih aktera u priču, istinite. Posebnu vrednost filma čine i specijalni efekti vatrenog oružja, koji ni malo ne zaostaju za onima koje je veliki Piter Džekson koristio u svom prvencu „Loš ukus“. Sve u svemu, lepo je videti da u Srbiji još ima sela u kojima se ne češljaju samo babe, već i dobre filmske priče. Samo napred klinci, domaća kinematografija ionako nema više šta da izgubi, treba biti hrabar i uporan.

Mladen Milosavljević