Mud Factory je sastav iz Vranja koji je ove godine po odluci žirija poneo titulu najboljeg demo benda na 47.Gitarijadi u Zaječaru. Da ovaj uspeh nije puka slučajnost potvrđuje i činjenica da su pre toga osvojili i drugo mesto na gitarijadi u Požarevcu. O njihovom radu, pobedi i planovima, razgovarali smo sa Milanom Stefanovićem.


HC: Vaš sastav čine iskusni muzičari iz Vranja, kako je došlo do međusobne saradnje i ideje da napravite ovako nešto?
MF:
Pa pre svega,mi smo dobri prijatelji jos od ranije,a s obzirom da niko od nas u tom periodu nije imao metal bend,odlučili smo da sami sklopimo jedan. Ideja je samo izletela kad smo bili na rođendanu kod zajedničkog prijatelja i sutradan smo krenuli da radimo.

HC: Ne može se odrediti pravac isprva, pa kako ga vi određujete, tj.predstavljate svojoj publici?
MF:
U osnovi je to metal sa primesama dosta različitih vrsta istog. Krenuli smo sa nekom idejom da radimo stoner / sludge, čije elemente i dalje koristimo, ali kako je prolazilo vreme sve se nametnulo na taj neki groove/croosover.

HC: Već ste imali iskustva sa gitarijadama, drugo mesto u Požarevcu, kakvo je to bilo iskustvo za vas?
MF:
Požarevac je zapravo bio neka vrsta testa za bend, to nam je u stvari i bila druga zajednička svirka. Drugo mesto nam je donelo novac kojim smo snimili EP "Born for Doom", a samim tim i veliki uticaj za dalji rad.

HC: Prilikom prijavljivanja na Zaječarskoj Gitarijadi, da li ste se nadali da ćete se naći u finalu i da ćete poneti titulu najboljeg demo benda?
MF:
Mislim da svako ko se prijavi na ovakav vid festivala i očekuje neku nagradu naravno. Prijavili smo se sa ciljem da ostvarimo taj "dečački san". Gitarijada je ipak festival za koji je svaki roker na ovim prostorima pa i šire čuo. Samim prolaskom u finale smo se nadali pobedi, ali i dalje ne možemo da verujemo da smo je mi odneli.

HC: Bilo je mnogo takmičarskih sastava na Gitarijadi, koji su vam se najviše dopali?
MF: 
U principu,svaki od bendova smo zavoleli kao prijatelje. Provodili smo dosta vremena  sa svima, kako na rok akademiji tako i u hotelu. Što se muzickog dela tiče, najveći utisak su na nas ostavili Dolia i Obscured. I ostatak bendova je bio odličan, ali ova 2 su bas imali zapažene scenske nastupe.

HC: Kako Vranjanci reaguju na Vaš rad i trenutni postignuti uspeh?
MF:
Sve je i dalje sveže, ali po onome što smo mogli da vidimo i čujemo u prethodna 2 dana, mislim da su prilično oduševljeni. Ipak je jako retko da se vidi bend iz Vranja na gitarijadi,a jos ređe da pobedi.

HC: Mislite li da će Vam prvo mesto pomoći u daljem proboju na sceni i da ćete otići dalje iz Vranja?
MF:
Pa jeste veoma značajno, ali ako mi ne nastavimo sada da radimo bolje i jače, sve ovo može da ode u zaborav. Ali pobeda svakako jeste veoma bitna, pogotovo zato što je veoma propraćena medijski, a takvu pažnju metal bendovi, ne dobijaju koliko treba. Iz Vranja ne želimo da odemo, samo da češće sviramo van njega. :D

HC: Po čemu biste izdvojili Mud Factory od ostalih sastava sa Gitarijade?
MF:
Odlična stvar kod ove gitarijade je bila što nijedan bend nije imao sličnosti sa drugim. Rekao bih da se izdvajamo po dobrom prenosu energije sa bine na publiku. Imali smo slucaja da počne da nas sluša neko ko ranije nije imao dodirne tačke sa ovakvom vrstom muzike.

HC: I kakav je osećaj pobediti?
MF:
U početku je sve bilo jako zbunjujuće, ali kako vreme odmiče sve je bolje i bolje. Ovakvu medijsku pažnju nikad nismo imali, a nadamo se da će to da se prenese i na ostale bendove koji praktikuju agresivniji zvuk.

HC: Kako ćete u narednom periodu opravdati ime pobednika?
MF:
Pa trenutno radimo na spotu koji smo dobili kao nagradu za osvojeno prvo mesto, a pre mesec dana smo snimili EP "Born for Doom". Čim zavrsimo spot , radićemo zajedničku promociju EP-a kako putem medija, tako i na live nastupima. Kao što sam i malopre već spomenuo, sad nije trenutak kad trebamo da se opustimo, već da radimo što bolje i vrednije možemo.

razgovarala Anđela Jovanović