6.4.2013. Klub Pravnog Fakulteta, Niš

Poslednjih par godina se izrodilo toliko festivala, mini festova, svirki koje imaju ime i odrzavaju se vec redovno i to širom naše male države koja se drži jako iz sve snage što se muzičke scene tiče zaključno sa jugom koji kasni za ostalima ali evo ga, prvi Southern Blast festival koji je zamišljen da u budućnosti postane tradicionalan. Prvo izdanje obuhvatilo je mladje bendove, u pitanju su: MineField, Burning Leaf, Kvar, Twisted Tales! Pa da krenemo...

Minefield (Niš)
Novajlije na niškoj muzičkoj sceni, otvorili su festival svirajući obrade dragog im benda System of a Down, sto je poprilično hrabar pokušaj s' obzirom na to da svi mi vrlo dobro znamo kakva je mašina SOAD. Zvuk je bio sasvim zadovoljavajuć ali primarno mlaka atmosfera na bini od samog početka svirke, vidljiva trema ali kako je sve odmicalo publika ih je sasvim solidno prihvatila, u iščekivanju autorskih pesama za mene je njihov nastup bio ok, momci su na početku i želim im sve najbolje u daljem radu!


Burning Leaf (Pirot)
Već duže vreme čekam ovaj bend na delu sa željom da ih pljunem u lice ako primetim najmanju grešku u njihovoj svirci jer sam ostao bez reči slušajuci njihova dva Ep-a ali sam jednostavno mogao samo da ćutim i otkinem sebi vrat headbangovanjem te večeri. Momci su izašli na binu i odvalili svirajući autorske pesme prošarane obradama bendova Down, Crowbar i Pantera, pevač koga se možda neki sećaju iz AntiDote priče je okupio strašnu ekipu mladjih momaka koji zvuče perfektno zaključno sa frotmenom cele price, bubnjarem benda, dečko je prosto neverovatan, tačan, precizan, stub svega i takodje jedan od razloga zašto je atmosfera na njihom nastupu bila vrhunska...prava je retkost videti u Srbiji čoveka koji sa nepunih 20 godina sa takvom lakoćom svira bez greške i mlati glavom kao lud, zar ne?


Ovaj bend nisam imala prilike da vidim ranije i moram da priznam da sam bila prilično iznenađena. Momci zvuče sasvim pristojno a vokal je svestan svojih dometa i trudi se da im ostane dosledan, što je za svaku pohvalu. 
Aktivni su od jula 2009, iza sebe imaju gomilu nastupa (što samostalnih, što kao podrška već afirmisanim bendovima), sviraju autorske stvari ali i obrade u hard rock/heavy metal maniru.
Ko je propustio njihov nastup u subotu, muziku benda Kvar može poslušati na myspace-u http://www.myspace.com/kvarpn ili pogledati njihov youtube kanal: http://www.youtube.com/user/KvarPN.

Scenario koji se godinama unazad ponavlja, bar kada je klub na Pravnom u pitanju, jeste upad organa reda i insistiranje da se muzika utiša/prekine ili zatvore prozori (?!). Tako se, nakon duge pauze, istorija ponovila. 
Baš negde pred sam kraj nastupa benda Kvar, u klub Juridicum upadaju tri pripadnika policije. No, intervencijom organizatora ali i vlasnika kluba, sve je proteklo bez incidenata, i što je najbitnije, bez prekida. 
Bez obzira što su imali manje vremena od ostalih bendova, i TwistedTales su uspeli da pristojno ispraše. Pored svojih autorskih, rekoše da znaju da sviraju i tuđe, a to su odmah i dokazali. Njhov nastup najkraće bi mogao da se opiše: "kratko ali ubitačno" (o tome mogu da posvedoče ljudi iz prvih redova). \m/ 
Kako ovi momci zvuče poslušajte na sledećem linku: http://www.youtube.com/watch?v=JHUsNuJR2ok&feature=youtu.be

Summa sumarum, sve pohvale momcima koji su se setili i uspeli da organizuju Southern Blast fest. Bilo je pravo osveženje čuti mlade metal bendove i videti da i južni deo Srbije ima šta da kaže na temu metal, kao i da ta scena i dalje ima podršku u najvećem gradu na Nišavi.

Izveštaj pripremili Marko Jocić i Ivana Božić