Metro - Prvi metal bend u Paraćinu

Priča o bendu ''Metro'' počinje u septembru 1981.
Zdravko Lalić (bubnjar) iz Kraljeva, Jagodinci Saša Krstić (klavijaturista), rođena braća Ivan (gitarista) i Petar Maksimović (basista), do tada članovi jagodinske grupe ''West'', odlučili su da oforme novi bend. Pozvali su za formiranje tog novog sastava, Paraćinca Branka Savića. On je do tada pevao u poznatom lokalnom bendu ''Parakinova deca'' iz Paraćina koji je nastupao uglavnom po igrankama i izvodio popularne pesme stranih i domaćih rock grupa.
Branko Savić i daje ime bendu – ''Metro'' i svi su se jednoglasno složili da to bude naziv ove, ispostaviće se, veoma uspešne grupe. Grupa je vrlo brzo stekla veliku koncertnu kilometražu. Nastupali su po mnogim gradovima bivše domovine i to veoma često po velikim halama (danas je to nezamislivo za bend koji nije snimio nijedan album), a po glasovima publike bivaju pobednici gitarijade u Subotici koja se održavala 1982. u okviru ''Omladinskog festivala''. O njima počinje da se piše po novinama, stiču publiku širom bivše SFRJ države i snimaju studijski materijal za album ''Čupave glave''.
Nekoliko izdavačkih kuća im se nudi, što uopšte nije bila mala stvar, pogotovu ako uzmemo činjenicu da je tada bendovima bilo jako teško da dođu do prve ploče, a pogotovu onim iz provincije. Ipak, ''Metro'' je želeo PGP RTB (najveću izdavačku kuću u SFRJ) ali problem je bio u tome što oni njih nisu hteli. Aleksandar Pilipenko koji je bio šef komisije koja je odlučivala da li će neki bend izdati ploču za njih, bio je skeptičan jer je grupa svirala muziku koja nikada na ovim prostorima nije imala dovoljno publike, a i sam ''Metro'' tada nije bio dovoljno medijski afirmisan. U međuvremenu, u jesen 1982, desile su se i prve promene u sastavu. Saša Krstić odlazi na odsluženje vojnog roka, a na njegovo mesto dolazi Predrag Sazdanović iz Paraćina. Na odsluženje vojnog roka odlazi i bubnjar Zdravko Lalić i novi bubnjar postaje još jedan Paraćinac - Branislav Kaštevarac koji je do tada svirao u jagodinskom bendu ''Delta 9''. Dvojica novih članova unose neophodni optimizam u već pomalo razočarani deo benda zbog materijala koji nije odmah izašao nakon snimanja. Bend svakodnevno uvežbava svoje autorske pesme koje su snimljene, spremajući se za turneju, bez obzira što nemaju zvanično objavljen album. Ipak, uskoro, Branko Savić i Branislav Kaštevarac ponovo vrše pritisak na PGP RTB i nakon nekoliko pokušaja i uz pomoć nekih tada poznatih muzičara iz Beograda, ''Metro'' potpisuje ugovor 31. januara 1983. za ovu izdavačku kuću.
Dobijaju šansu jer su i oni nadležni shvatili da su ''Metro'' grupa koja zaslužuje da snimi album. ''Metro'' je to i dokazao. U grupi su svi bili veliki perfekcionisti, odlično su tehnički bili podkovani muzičari i dobro uigrani, a što je najvažnije, imali su kvalitetne autorske pesme. Uz to, izgledali su i atraktivno.
Prvi album ''Čupave glave'' ugledao je svetlost dana u proleće 1983. Producirao ga je Boban Petrović, a prvi tiraž štampan je u 3000 primeraka. Sa tog albuma, posebno treba izdvojiti hitoidne pesme kao što su ''Probudi se generacijo'', ''U krizi sam'' i ''Čupave glave''.
Prvi album promovisali su na koncertima na kojima su nastupali zajedno sa ''Divljim jagodama'', u periodu od januara do marta 1983, a kao kruna njihove koncertne karijere smatraju se dva nastupa na kojima su bili predgrupa čuvenom sastavu ''Saxon'' iz Engleske koji su tada imali svetsku turneju i SFRJ im je bila usputna stanica. Sa njima su nastupali 17. marta 1983. u hali ''Pionir'' u Beogradu i sledećeg dana, 18. marta, u hali ''Doma sportova'' u Zagrebu.
Zanimljivo je da je prvi album sniman u postavi koja je gotovo cela bila iz Jagodine. Jedini je Branko Savić bio iz Paraćina, a Zdravko Lalić iz Kraljeva. Ipak, nakon izlaska albuma dolazi i do novih promena u sastavu. Ivan i Petar Maksimović nakon nekoliko odsviranih koncerata odlaze u zabavljački bend ''Ljute papričice'' koji je uglavnom bio angažovan za zabave po hotelima.
Nenad Jovanović iz Paraćina postaje novi basista, a Saša Vučićević, takođe Paraćinac, postaje novi gitarista.
Inače, ono što je zanimljivo je da, njih dvojica žive u istoj ulici, a u toj istoj ulici žive i Branko Savić i Branislav Kaštevarac.
Dakle, veći deo turneje, na kojoj je promovisan prvi album, svirala je, nova, paraćinska postava.
U novogodišnjem (1983. na 1984) izdanju muzičkog časopisa ''ITD'', ''Metro'' bivaju proglašeni od strane muzičkih kritičara i novinara, za najveće nade za 1984. ali bend neočekivano prestaje da svira i danas se zbog toga članovi grupe kaju jer nisu iskoristili pravu šansu u pravo vreme. Da su tada nastavili sa radom, ''Metro'' bi zasigurno napravio znatno ozbiljniju karijeru, ne samo u okvirima bivše SFRJ, već verovatno i u inostranstvu.
Gotovi svi članovi iz prve faze benda bili su veliki ljubitelji hard rock muzike, a najviše ''Deep Purple-a'', dok je jedini pravi ljubitelj metala oduvek bio Branislav Kaštevarac. Uticaj ovog čuvenog svetski poznatog benda primetan je na tom prvom albumu i zbog toga su u toj fazi kod pojedinih kritičara ''Metro'' okarakterisani kao kopija ''Deep purple-a''.
Na scenu se vraćaju tek 1995. Tada se u kasetnom izdanju pojavljuje drugi album ''Eksplozija''. Njega je producirao Srđan Jovanović, a objavljuje ga izdavačka kuća ITMM.
Za razliku od prvog albuma, gde je većina članova bila iz Jagodine, drugi album snimali su samo muzičari iz Paraćina: Branko Savić (vokal), Goran Ratković (prateći vokal i gitara), Đorđe Ilić (gitara), Nenad Jovanović (bas gitara), Predrag Sazdanović (klavijature) i Branislav Kaštevarac (bubnjevi).
Najveći hit na ovom albumu je pesma po kojoj je taj album i dobio naziv – ''Eksplozija'', a pored nje, kao najznačajnije pesme izdvajaju se i ''Nepristojna ponuda'' i ''Nek živi rock 'n' roll''.
Inače, omot za album ''Eksplozija'' radio im je čuveni lokalni crtač i gitarista, nažalost danas pokojni, Dejan Smiljanić iz Paraćina.
Bend je ponovo postao veoma koncertno aktivan i drugi album je dostojno ispromovisan, pre svega na mnogobrojnim moto skupovima 1996. i 1997. širom tadašnje već znatno manje zemlje, a valja napomenuti da su 1995. i 1996. svirali kao gosti na gitarijadi u Zaječaru.
''Metro'' snima i svoj prvi spot u karijeri za, već pomenutu, pesmu ''Nepristojna ponuda''. Urađeni su još neki spotovi za pesme sa albuma ''Eksplozija'' u PGP-ovom studiju u Prištini ali je spot za ''Nepristojnu ponudu'' najviše promovisan na TV-u.
Dok je žanrovska odrednica njihovog prvog albuma, hard rock sa primesama metala, drugi album više naginje metalu, ali, u svakom slučaju, ''Metro'' se može okarakterisati kao, pre svega, prvi autorski hard rock, a potom i kao prvi metal bend iz Paraćina.
1997. počinju da snimaju treći album i polovina materijala je bila odrađena ali zbog privatnih problema nije došlo do potpune realizacije i bend tada ponovo prestaje sa radom.
2010. ''Metro'' snima novu pesmu ''Ona je kao zver'', što bi trebalo da predstavlja najavu i za novi album ali od tada, pa do danas bend se nije ponovo oglašavao. Snimanje te pesme otvorilo je mogućnost za ponovno aktiviranje ovog benda ali da li će do toga zaista doći, niko pouzdano ne može da tvrdi.
Činjenica je da danas malo ko živi od rock mizike (tako je oduvek bilo, a danas je još mnogo lošija situacija), a članovi grupe ''Metro'' su kvalitetni muzičari koji nikada nisu mogli da naplate svoje članstvo u ovom bendu, te su neki od njih odavno posegli u neke druge vode, pa tako recimo Saša Krstić danas radi kao vozač u Nemačkoj. Nekima ni fakulteti nisu pomogli da bi pristojno živeli, pa Branko Savić, diplomirani ekonomista, bavi se privatnim biznisom, kao i Branislav Kaštevarac koji je inače, diplomirani pravnik.
Sa druge strane, ostali, nekadašnji članovi i dalje se bave muzikom ali niko od njih se ne bavi više progresivnim zvukom, već komercijalom.
Ivan Maksimović se 2004. pridružio čuvenom bendu ''The No Smoking Orchestra'', a pojavljuje se i u filmu Emira Kusturice ''Zavet'' iz 2007. Ivanov rođeni brat Petar Maksimović posle ''Ljutih papričica'' nastavio je da svira i dalje sa narodnjacima i od toga živi.
Goran Ratković bavi se komponovanjem i menadžer je Indire Radić. Ima i muzički studio u Beogradu. Svoj studio u Beogradu ima i Nenad Jovanović i bavi se takođe komponovanjem pesama.
I Predrag Sazdanović se i dalje bavi profesionalno muzikom i sigurno je da bi većina njih želela da svira pod firmom ''Metro'' ali da li će i okolnosti biti povoljne, vreme će pokazati.

Hammer

Bend ''Hammer'', hard rock usmerenja sa primesama metala, je počeo sa radom u leto 2006. Osnovali su ga, tada tinejdžeri, gitarista i vokal Đorđe Kocić i basista Nikola Mišić. Uskoro im se pridružio Marko Marković na mestu gitariste i bend je počeo sa probama. Zbog nedostatka bubnjara, Marko prelazi da svira bubnjeve i posle prve veoma uspešne svirke, bend shvata da im je potrebna još jedna gitara, te uskoro u ''Hammer'' dolazi još jedan gitarista - Stevan Miletić. Tada nastaju i prve autorske pesme.
U toj novoj, kompletiranoj postavi, kreću svirke po Paraćinu ali i Jagodini, a najveći dometi za bend, bili su učešće na ''Hitu 202'' u Jagodini i na jednom od mnogobrojnih moto skupova u Paraćinu, gde je bend svirao kao predgrupa ''Yu grupi''.
''Hammer'' je imao u planu i snimanje albuma ali osim nekoliko zanimljivih demo snimaka, bend do sada ništa značajnije nije ostavio.
''Hammer'' se do danas nije raspao ali Đorđe Kocić je početkom 2009. oformio zajedno sa još četvoricom istomišljenika pank rock bend ''Bez panike molim!'', dok je Nikola Mišić u međuvremenu postao student, te je ''Hammer'' razredio svoje aktivnosti.

Kvar

U proleće 2009, vođeni željom da osnuju autorski bend, gitarista Ivan Ertemi i basista Miki Bošković kreću u potragu za preostalim članovim. Solo gitarista Petar Jovanović postaje novi član. Kao bubnjara su imali u vidu Aleksandra Kaštevarca ali su ubrzo morali da potraže zamenu jer Aleksandar nije mogao da nastavi sa probama. Na tim probama su svirane obrade, a došla je i prva autorska pesma. Nedugo zatim, na mesto bubnjara dolazi Mihajlo Stefanović koji je u to vreme svirao u paraćinskom rock bendu ''Lavirint''. Na julskoj ''Motorijadi'' su pronašli pevača Nemanju Mosurovića koji je prihvatio njihov poziv i pridružio se bendu. Njegov ulazak je kompletirao postavu ove grupe i u tom sastavu kreću nove probe i rad na autorskom materijalu, a prvi nastup imali su 21. avgusta 2009. na ''Hitu nedelje 202'' u Ćupriji. Uporedo sa autorskim pesmama, bend je svirao i obrade, ne bi li popunio repertoar, a što je više pesama nastajalo, manje bi se obrada sviralo. Do kraja godine imali su još dva nastupa, a krajem januara 2010. zahvaljujući glasovima publike osvajaju prvo mesto na ''Hitu nedelje 202'' koji se ovog puta održavao u Paraćinu ali nažalost nisu pozvani za prolazak u finale. Dolazi onda kratka pauza u koncertnim aktovnostima, a nakon nje, kreću sa svirkama i po festivalima u Paraćinu, Jagodini i Svilajncu. Sviraju ispred ''Osvajača'' u ''Kulturnom centru'' u Jagodini, što se beleži kao značajan uspeh benda. Na jesen te 2010. sviraju i ispred ''Alistera'' u Jagodini, a početkom decembra ispred ''Alogie'' u Paraćinu i ''Aeternije'' u Jagodini. Kao jedan od značajnijih nastupa bend navodi učešće na ''Celts Demo festu'' u Jagodini na prelazu u 2011. i osvojeno treće mesto, a veoma im je važno i učešće na prvom i drugom ''Srednjoškolskom muzičkom festivalu'' u Paraćinu. Inače, u svom rodnom gradu puno puta su nastupali u rok kafeu ''Mason'', gde im je pružena jaka podrška.

Početkom februara 2011. još jednom nastupaju na ''Hitu nedelje 202'' u Paraćinu, gde predstavljaju nove pesme i novi stil. Tu opet osvajaju prvo mesto i ovog puta ih to odvodi u Beograd na finale ''Demo Masters 8''. Do kraja maja te 2011. imaju još par svirki, a onda sledi prividni raspad benda.

''Kvar'' se ponovo aktivirao u avgustu iste godine i krenuo sa probama i novim pesmama. Međutim, sve se to opet završavalo samo na probama koje su postajale sve dosadnije. Da bi se sprečilo propadanje i eventualni raspad, odlučeno je da Miki treba da napusti bend. Mesto basiste ubrzo zauzima Marko Petrović, a onda je usledio rad na novim pesmama i promotivna svirka u, već pomenutom, rock kafeu ''Mason''.

Bend iza sebe nije ostavio puno studijskih snimaka. Prva studijski snimljena pesma je bila balada ''Zaboravi'' i snimljena je u akustičnoj verziji u privatnom paraćinskom studiju Vladana Jovanovića. Nakon toga snimili su, takođe u Paraćinu, i autorske pesme ''Žig'' i ''Ledena kapija'' u kućnom studiju kod Olega Brnića.

''Kvar'' je od svog početka insistirao na originalnosti. Pisanjem muzike se bave Ivan i Petar, dok su se pisanjem tekstova isprva bavili samo Mihajlo i Ivan, a kasnije je i Nemanja počeo da pravi značajni doprinos sa svojim tekstovima. Pesme su uglavnom nastajale pisanjem muzike na tekst, mada ima slučajeva gde je tekst uklapan u prethodno napisanu muziku. Bave se temama kao što su moralne dileme, rat, fantazija, ljubav i istorija. Iako ne vole da se žanrovski ograničavaju, njihova muzika se može opisati kao heavy metal sa dodatkom thrasha i progresije. Muzika je u početku bila u E štimu i bila je hard rock orijentisana, a onda je od pesme ''Žig'', pa nadalje primenjen drop D štim, tvrđi i masivniji zvuk i kompleksnija struktura pesama. Na rad grupe ''Kvar'' uticali su bendovi ''Annihilator'', ''Anthrax'', ''Megadeth'', ''Iron Maiden'', ''Dream Theater'', ''Judas Priest'' i ''Slayer''.

Bend i dalje radi na novim pesmama i predstavljanju novih pesama publici.

D Engine

Tinejdžerski bend (raspon godina od 15 do 18) ''D Engine'' nastao je krajem avgusta 2011. Bend se bavi autorskim radom i sviranjem obrada poznatijih heavy i thrash metal bendova dok im se autorska muzika svodi na thrash i speed metal ritam deonicama.
Solo deonice (gitarske solaže i vokal) bazirane su na hard rock i heavy metal žanrovima i podžanrovima.
Bend trenutno ima dve autorske pesme i radi na trećoj. Jos uvek nemaju nijedan studijski ili demo snimak benda, isključivo zbog školskih obaveza.
''D Engine'' kreće sa aktivnijim radom početkom januara 2012. godine i od njih se očekuje i snimanje prvog albuma u toku 2012.
Tekstove za ovaj bend pišu Vuk Mihajlović i frontmen Aleksandar Mihajlović koji radi sam i muziku za ovaj bend.
''D Engine'' čine: Stefan Radić (glavni vokal), Aleksandar Mihajlović (solo gitara), Vuk Mihajlović (ritam gitara), Srđan Babić (bas gitara i prateći vokal) i Aleksandar Kaštevarac (bubnjevi).

Branko Radaković