Često se kaže da nije važan pisac već samo delo. Ponekad, možda je samo ponekad važan i pisac. Možda su ponekad njihovi lični životi čudesniji od priča koje su pisali. Možda su vas, a da to niste ni znali, dirnuli u srce kad ste bili mali. Sada je prilika da se potsetimo starih prijatelja koje smo stekli još u ranoj mladosti, kad je nebo bilo plavo, dan vedar, a po koji paperjasti oblak iznad naših glava beo poput malenog cveća u bašti.

Erl Koks

Erl Koks, novinar i pisac naučne fantastike, rođen je 1873. godine u Australiji. Njegov otac, Ros Koks, doselio se iz Dablina u vreme Zlatne groznice pedesetih godina XIX veka. Godine 1921. Koks je počeo da piše članke i prikaze za novine Argus.
Objavio je svega tri romana od kojih mu je prvi ujedno i najpoznatiji. Pod zlatnim svodom (Out of the Silence) izlazio je u nastavcima u novinama Argus tokom šest meseci godine 1919. Biva objavljen u formi romana tek 1925, kada doživljava i englesko i, nešto kasnije (1928) američko izdanje.
Radnja romana smeštena je na imanje Alana Dendasa koji, kopajući kanal kojim je planirao da dovede vodu za stoku, otkriva ni manje ni više nego zlatnu kupolu ispod koje se kriju tajne kojima nije uspeo da odoli... Sjajan prikaz mračnog susreta sa drugom vrstom (koju predstavlja prelepa žena), bez trunke prolivene krvi...
Drugi roman Ludina žetva (Fools Harvest) izlazio je u četrnaest nastavaka tokom 1938. godine, da bi naredne godine bio objavljen u formi romana (kada su mu dodata dva poglavlja). Treći roman Nestali anđeo (Missing Angel) objavljen je 1947 godine.
Erl Koks je tokom godina, baveći se pretežno novinarskim poslom, postao jedan od najznačajnijih filmskih kritičara. Od 1946. godine radi za novine Doba (The Age). Umro je 1950. godine nakon duge i teške bolesti.

http://en.wikipedia.org/wiki/Erle_Cox

Nastaviće se...

Tamara Lujak