Forest Funeral je mlad dark ambient projekat iz Beograda. Za nešto više od pola godine uspeo je da iza sebe ostavi izdat demo za Dark Scene, singl za Vomit Bucket, a uskoro će se pojaviti i dugosvirajuće izdanje za SkullLine. Dark ambient projekti su retkost na našim prostorima pa je zadovoljstvo predstavljanja ovakvog jednog entiteta veće. Nenad.

HC: Voleo bih da ovaj razgovor pocnemo vremenom pre nastanka FFa. Možeš li da izdvojiš neke najznacajnije trenutke koji su te oblikovali u ono što si danas? Šta te je približilo ovakvom mracnom izrazu?
FF: Najznacajniji faktor je to sto oduvek slusam metal, pa sam samim tim otkrio i Dark ambient, i odmah ga zavoleo. Ubrzo sam resio da zapocnem ovaj projekat i u maloj meri doprinesem razvoju Dark ambient scene u Srbiji. Oduvek sam nalazio mracnu stranu u svemu, tako da sam to preneo i na muziku.

HC: Šta misliš o mogucnostima i ogranicenjima stvaranja ovakvog zvuka u Srbiji? Koliko ti je ovaj ambijent ogranicavajuci, a koliko inspirišuci?
FF: Nisam siguran da je Dark ambient scena u Srbiji preterano razvijena, ali uvek postoji mogucnost da ljubitelji Dark ambient zvuka zapocnu neki svoj projekat, i pomognu u razvijanju domace scene.
Po meni Dark ambient nije toliko ogranicavajuci, koliko je inspirisuci. Dovoljno je da odslusam par pesama Northaunta, i odmah bi mogao da napravim ceo album (smeh).

HC: Kada Forest Funeral nastaje? Kako tece razvoj projekta?
FF: Forest Funeral je nastao krajem 2009.godine, kada sam odlucio da konacno kreiram neki svoj projekat. Posle par napravljenih pesama resio sam da izdam demo, pa sam stupio u kontakt sa Dark : Scene net labelom. Nikada mi se nije svidjala zamisao net izdanja, uvek sam hteo da imam neko materijalno izdanje, pa sam ubrzo zatim kontaktirao Vomit Bucket Productions iz Nemacke, koji je pristao da singl "A Funeral in the Woods" izda na kaseti.Uskoro izlazi i prvi full-lenght album putem SkullLine records, takodje iz Nemacke.

HC: Nihilizam i mizantropija kao pokretacka snaga...
FF: Po mom misljenju, savrsen svet bio bi svet bez ljudi, u kome bi se priroda nesputano razvijala. Oduvek sam muziku Forest Funerala povezivao sa mracnim i jezivim sumama, bez ikakvog prisustva civilizacije, i to je nesto sto mi i dalje daje inspiraciju za dalji rad.

HC:Kako bi opisao svoju muziku nekom ko je nikad nije cuo?
FF: Pre svega kao mracni,misteriozni i pomalo jezivi ambient, sto u sustini i opisuje Dark ambient kao stil. Svako ko slusa moje pesme, moze sam sebi u glavi da stvori neku svoju mracnu atmosferu (ukusi se razlikuju). Ja licno uvek zamisljam atmosferu mracnih suma, kao sto sam naveo u prethodnom odgovoru.


HC: Koliko i kako se zvuk menjao od demo-a, preko singla do albuma?
FF: Ne previse. Demo je prikazao sustinu Forest Funerala, dok je single to utvrdio i podigao na malo visi nivo, i za sada single najbolje prikazuje muziku Forest Funerala.

HC: SkullLine uskoro izdaje dugosvirajuci album "Eternity in Solitude" pa eto prilike da ga predstaviš.
FF: "Eternity in Solitude" ce se sastojati od sedam pesama, od kojih su cetiri pesme sa demoa, kako bi ih predstavio izvan Srbije.Tri nove pesme, koje su ujedno i najduze tri pesme na albumu, ne ispadaju preterano iz vec utvrdjenog Forest Funeral sablona, ali i dalje su dobro novo 'stivo' za slusanje. Samo izdanje, bi trebalo da bude pro-done CDr, sa kvalitetnom stampom covera, kao i sa stampom na CD-u. Za dizajn covera sam zasluzan ja, i veoma sam zadovoljan istim.

HC: Što se tice naziva pesama, da li ih daješ pre nego pesme nastanu (da li unapred imaš odreden koncept, ideju), da li atmosferu pesme gradiš prema nazivu ili naziv nastaje nakon slušanja završene numere pa te samo slušanje inspiriše?
FF: Od svega po malo. Uglavnom naziv pesme nastaje nakon slusanja pesme, ali u nekim slucajevima naziv pesme nije mnogo povezan sa samom pesmom.

HC: Zanima me, koliko se vracaš svojim albumima/radovima? Da li ih kasnije preslušavaš i kakav odnos imaš prema njima posle odredene vremenske distance? Pretpostavljam da nikada ne možeš imati isti doživljaj i sa istim osecajem slušati nešto što si sam napravio, i muziku nekog drugog autora... Mene zanima taj TVOJ osecaj i pristup...
FF: Kada sam napravio prvih par pesama, iskreno, iznenadio sam se koliko je dobro zvucalo, i slusao sam ih nakon toga, kao sto bih i slusao neki drugi bend, i to mi je bilo malo cudno. I sada, s vremena na vreme, slusam svoje pesme, i uvek sam ponosan na svoje delo. :)

HC: Šta koristiš u stvaranju i snimanju zvuka? Hardver, softver?
FF: Trenutno koristim iskljucivo softver, programe kao sto su Absynth i FL studio, ali i takodje manipulisem raznim semplovima, prirodnim zvucima, dok ne dobijem zvuk koji mi se svidja. U buducnosti mozda budem i koristio neki hardver, ali to jos nije u planu.

HC: Jesi li razmišljao o živom nastupu? Da li je on izvodljiv i kako bi to izgledalo?
FF: Dark ambient live nastupi, su pomalo retkost i u svetu, pa tako i u Srbiji.Uprkos tome, razmisljao sam par puta o live nastupu, koji bi pre svega bio mracno, obskurno i jezivo iskustvo, sa naglasajem na prirodu, kako bi predstavio Forest Funeral u najboljem svetlu, ili bolje reci- mraku. Nikad se ne zna, mozda cak i bude nekog nastupa.

HC: Na kraju ti ostavljam prostor da zakljuciš ovaj razgovor planovima Forest Funerala...
FF: Plan je da, posle izlaska albuma, na svakom novom materijalu, pesme budu mnogo duze nego sto su bile do sad, i akcenat na prirodu bude malo veci. Moj plan je da sve splitove, singlove i demoe izdajem na kaseti, dok ce albumi izlaziti na cd-ovima.
Ali nikad se ne zna sta nosi buducnost, tako da cemo taj most preci kad do njega stignemo :)
Hvala vam na ovom intervjuu i podrsci.
myspace.com/forestfuneral