Propovednik: Misija u TeksasuSviđa ti se? Javi ostalima!

Religiozni naslov ne bi trebao da tako lako zbuni čitaoce, pošto je grafička novela prilično daleko od toga. Scenarista Gart Enis i crtač Stiv Dilon predstavljaju izvanredan serijal koji je dostigao kultni status u okviru Vertigo ogranka DC Comics-a. 

Serijal prati doživljaje propovednika Džesija Kastera koji polako gubi veru. Život mu se preokreće u trenutku kad ga tokom nedeljne propovedi zaposeda hibridno natprirodno biće Genezis, sin anđela i demonke. Genezis poseduje moć gotovo ravnu božijoj, a putem Kastera nadoknađuje nedostatak sopstvene volje. Tako Džesi ubrzo otkriva da poseduje moć ,,reči", sposoban je da komanduje svim stvorenjima.

Džesi kreće u potragu za Bogom koji je napustio svoj tron u Raju usled bekstva Genezisa. Njegovoj potrazi se čudnim spletom okolnosti pridružuju bivša devojka Tulip O`Har i irski vampir Kasidi. Na svojem putovanju od Teksasa do Njujorka, ova neobična trojka se susreće sa mnogim problemima i čudnim situacijama. Susreću se i sa veoma upečatljivim nezaustavljivim ubicom Saint of Killers kojeg su poslali anđeli da dokrajči Genezisa.

Ovo izdanje sadrži prvih 7 brojeva i predstavlja odličan uvod u dalju materiju. Sama radnja se odvija prilično brzo i sadrži mnogo akcionih scena kao i trenutaka napetosti i neizvesnosti o ishodu ovakvih događaja. Likovi su odlično karakterisani dok priča sadrži mnogo elemenata horora, humora i eksplicitne nasilne scene. Dilonov stil crtanja ume biti pomalo minimalistički u pojedinim trenutcima ali to se može zanemariti usled dobrog kadriranja. 

Propovednik spada u najbolje grafičke novele i odličan je za sve one koji žele neobičnu i zabavnu akcionu priču.

Ocena: 9/10Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva