Čovek ili android? je kratki video kolaž Miljana Ristića kojim je on kao autor vizualizovao istoimenu pesmu. Zapravo, ovo je samo još jedna u nizu poetskih audio-video kreacija koju je Miljan uradio za svoju poeziju i kratku prozu a koje je objavio na svom YouTube kanalu exxxpeiment. Po rečima autora, ovim svojim video experimentisanjima spaja svoje velike ljubavi: muziku, književnost i film i kroz taj multimedijalni izraz želi sebe da predstavi kao umetnika.

Naš sajt je do sada uvek prvi pisao o video projektima Miljana Ristića, tako da će prvi i objaviti njegov najnoviji kratki film.

Video Čovek ili android? govori o toj sve većoj i sve zastupljenijoj dehumanizaciji sa jedne strane, ali i transhumanizmu sa druge, kroz koje autor pesme i kratkog filma pokušava da poruči da čovek današnjice nije svestan činjenice da više nije homo sapiens i biće prirode i da je to ta evolucija čoveka. Neće mašine i roboti nadvladati i porobiti čoveka, već će čovek svojoj voljom postati mašina i robot, baš zbog večite težnje da uspori starenje, bolesti i neizbežnu smrt.



Miljan Ristić – Čovek ili android? - Poetsko video eXperimentisanje
Kazivanje: Miljan Ristić
Video i audio manipulacija: Miljan Ristić
Spot: Max Cooper – Identity
Muzika: Byetone – Plastic star
Decembar 2023.