Iako je, sudeći po kritičarima, gotovo na istu ovu temu već snimljena mnogo bolja mini-serija Dopesick, to nije sprečilo Netfliks da u svom klasičnom estradno-populističkom maniru iznedri nešto slično.

Tako da sada imamo dve mini-serije koje se bave time kako je na mućku progurani lek Oksikotin (što je u suštini heroin spakovan u pilulu) postao razbibriga broj 1 za sve Amerikance koje je ikada zabolela i glava, te tako izazvao milionsku epidemiju i zavisnost koja je godinama potresala građanstvo.

U suštini, na poučne teme kao što je ova možda ni dve serije nisu malo, ali ova je nešto živopisnija, sa likovima kojima se javljaju utvare svojih predaka i sa nešto očiglednijim i banalnijim primerima „tutorijalskog“ prikazivanja kako je celo ovo zamešateljstvo uzelo maha, od proizvođača, do prodavaca i farmaceutskih zastupnika do krajnjih korisnika i njihovih tragičnih priča i sudbina.

Naravno, bespoštedna žeđ za novcem kod svih aktera glavni je pokretač ove opioidske krize, a inače sposobni i iskusni reditelj Piter Berg sve nam to lepo i na momente dečje uprošćeno oslikava i prikazuje.

Lepo je videti Metjua Broderika u neobično suzdržanoj i kontrolisanoj ulozi glave farmaceutske kuće Sakler, a tu su i neki iskusni televizijski pregaoci da pomognu da ova televizijska pilula lakše sklizne niz grlo, između ostalih i kćerka Dejvida Dukovnija i Tee Leoni u dosta važnoj ulozi mlade farmaceutske predstavnice koju mic po mic korumpira želja za brzom zaradom.

Slobodan Novokmet