Kao nastavak teksta pod nazivom "Demo(n)i i druge priče iz života neafirmisanih metal bendova", sledi prvi u nizu od najavljenih intervjua koje sam vodila sa članovima bendova Leaf i Last Drop, a koji su u novosadskom Klubu Dvorište nastupili 02. 09. 2023.

Leaf, foto: Valentin Levichev
Leaf (Vrbas, Kula, Crvenka) je nastao u maju 2016. godine i svoj prvi nastup izveo u septembru iste godine, na Wake Up festivalu u Crvenki.

Krajem 2017. godine kreće pauza u sviranju i traje sve do januara 2023. godine.

Karakterišu se kao sludge metal, specifičan, ekstremni pravac heavy metala u kome se kombinuje spori, ali intenzivan doom ritam sa ekspresivnim hard core scream vokalom. Na svetskoj sceni postoji niz bendova koji se mogu nazivati predstavnicima ili pretečama ovog žanra, kao što Melvins, Neurosis, Eye Hate Good, ali uslučaju Leaf-a primarni uticaji su Down, Pantera, Crowbar, a ima tu i dosta drugih "mikro" uticaja sa strane tako da celokupna njihova zvučna slika baš i nije tako spora, ali je itekako ekspresivna.

Lirski su se, u prvoj fazi svog postojanja, mladalački tražili da bi u novom materijalu bolje definisali svoje preokupacije temama orijentisanim na preispitivanje ljudske (samo)svesti.

Članovi sadašnje postave su:
Mihajlo Milanović - ritam/solo gitara
Sergej Bojović - ritam/solo gitara
Luka Bosnić - ritam/solo gitara
Nikola Popadić - Bass
Nikola Krneta - Bubanj
Slobodan Pejčić - vokal

Mihajlo Milanović trenutno nije u aktivnoj postavi kao izvođač na nastupima zbog svog preseljenja u Austriju, ali je i dalje u priči kao neizostavna karika u kreiranju Leaf-ovskih stvaralačkih ideja.