Napokon sam naišao na jedan AOR/progressive rock album koji može da se sluša. U svijetu AOR-a, u posljednjih desetak godina, je krenula prava poplava AOR bendova. Ima ih kao salate. Međutim, ogromnom većinom, svi međusobno zvuče vrlo slično iliti zvuče peglavo i djetinjasto. A kada štancovani pjevači počnu da pjevaju kao da ih je neko natakao na ražanj ... ma to je smiješno. Nema čovjek da nabroji deset stvarno dobrih pjevača i bendova, pjevača i bendova koji imaju harizmu i koji znaju da napišu pjesmu, a ne da samo kopiraju ili vrte u krug jedne te iste ideje.

E, tu na binu stupaju Njemci Later Sons koji zvuče kao kompletan bend, koji imaju pjesme koje se razlikuju od uobičajenog klišea, čiji vokal nije neko čudo nadareno da može da izvuče pedeset oktava i ne kuka kao neka curica – i to sve daje šmek ovom bendu. Sa druge strane, muzika je zaista inovativna i prijatna, a gitarista, virtuoz naravno, svira opušteno i sklapa rifove koji su doista prijatni i nenapadni. Prava je milina čuti ovakav ben. Slušanje ovog benda opušta, a ne da mi se uši osjećaju kao silovane nakon par preslušavanja.

Nisam obratio pažnju ko im je izdavač ali me nimalo ne bi čudilo da je Frontiers Rec. Koji su upravo specijalizovani za ovaj pravac i sve što valja na sceni su stavili pod svoje krilo. Sada ljubitelji AOR-a imaju Chez Kane, Out of This World i The Big Deal koji su svi vrhunski bendovi.

Nikola Franquelli