Kao nastavak teksta pod nazivom "Demo(n)i i druge priče iz života neafirmisanih metal bendova", sledi drugi u nizu od najavljenih intervjua koje sam vodila sa članovima bendova Leaf i Last Drop, a koji su u novosadskom Klubu Dvorište nastupili 02. 09. 2023.

Last Drop, foto: Valentin Levichev
Last Drop (Doboj) svoju priču počinje 2010. godine, kada je nastao od članova lokalnih punk, HC i metal bendova. U prvobitnoj postavi bend je delovao 3 godine. Prva pauza, u trajanju od nekoliko meseci, usledila je nakon odlaska pojedinih članova, a bend ponovo postaje aktivan kada se pridružuju zamenski članovi, povezani i sa dobojskim bendovima Perishment i Resistance. Od značajnijih svirki iz tog perioda izdvaja se nastup za otvaranje koncerta Nikole Vranjkovića 2015. godine. U toj postavi bend radi do 2016. godine, kada sledi odlazak originalnog bassiste.

Last Drop pravi drugu pauzu, u trajanju od skoro godinu dana, nakon koje se priključuje sadašnji bassista Vahid Mujić. U međuvremenu, do 2020. bend ostaje bez vokala i bubnjara na čija mesta dolaze Igor i Sead, koji su i dalje aktivni članovi benda.

Dakle, trenutnu postavu Last Dropa čine:
Igor Grahovac - vokal
Bojan Kikić - gitara
Vahid Mujić - bas gitara
Sead Hadžić - bubnjevi

Pesme Last Dropa lirički su orijentisane na realna dešavanja iz prošlosti i sadašnjosti, a u njima su često u središtu pažnje ličnosti koje su na različite načine, istorijski, umetnički i kulturološki značajne za naš balkanski region, ali i celi svet. Na primer, pesma One Soul Survivor govori o Vesni Vulović, junakinji sa ovih prostora koja je jedina osoba na svetu ikada preživela pad aviona sa visine od 10000 metara. Sve pesme su, inače, žanrovski i tematski šarenolike, u smislu da se kroz jednu pesmu provuče više muzičkih stilova uklopljenih u jednu celinu. Pantera, Lamb of God, Biohazard, Obituary, Gojira, Sepultura,Soulfly, Decapitated, Slayer, Superjoint Ritual, Pissing Razors, Cannibal Corps, Down i mnogi mnogi drugi prepoznaju se kao direktni uzori i uticaji na stvaralaštvo Last Drop-a.

Bend trenutno radi na studijskom snimanju dosadašnjeg izvođenog materijala, a paralelno su angažovani i na kreiranju novih stvari za naredni album/EP.