Dvadeseti je maj 2023. To znači da je vreme da, kao i svake godine na ovaj dan, uključimo brojčanik. A on kaže da je danas tačno 20 godina kako smo sa vama! Ili ako više volite - 240 meseci, 1043 nedelje, 7306 dana i 13.031 prilog kasnije, još uvek smo tu.

Dve decenije, to je 20 generacija. Odavno imamo čitaoce mlađe od HC-a. Oni koji su počeli da nas čitaju sa, na primer, 40 sada imaju 60 (i dalje nas čitaju). Dakle ima vas – od bumera do zumera, a počinje da nas otkriva i alfa generacija.

Previše je momenata koje bismo izdvojili, neke bitne bismo verovatno i izostavili pa je bolje da to i ne radimo. Na kraju, sve njih beležimo u rubrici „Behind the scene“ koju možete posetiti u svakom trenutku.

***

Ovakvi jubileji prirodno nameću neka preispitivanja. Otud i ne čudi što je „saundtrek“ ovog uvodnika Šelter i njihova pesma „When 20 summers pass“. Zato poslušajmo ovu stvar pre nego nastavimo...



When 20 summers pass and they'll go fast
Will I look back and be satisfied within my heart
And at peace within my mind?

Gde smo bili, šta smo radili, ima li sve to smisla – od prilike o tome govori ova stvar. Na prva dva pitanja odgovor daje preko 13.000 priloga na ovom sajtu a odgovor na treće je jedno veliko DA!

***

Od nekih zanimljivih momenata u poslednjih mesec dana mogli bismo da pomenemo pređen broj od 13.000 objavljenih priloga, Heličeri se pojavio kao lik još jednog stripa. U pitanju je serijal Ibrahim Kojl. U jubilarnoj 30. epizodi ovog serijala upravo se susreću glavni junak i Heličeri. Pa pogledajmo kako je taj susret protekao. Ova priča ima i svoj nastavak u epizodi „...Cherry!
Uvod u proslavu ovog rođendana bi mogao biti i intervju koji smo imali prilike da damo za dnevni list „Danas“. Bila je to lepa prilika da se prisetimo naših početaka, razvoja sajta ali smo se dotakli i drugih, širih tema vezanih za kulturu i svakodnevnicu. 


***

Kako još obeležiti ovaj datum? Pripremili smo specijal.


I na kraju, nastavljamo dalje jer – da parafraziramo Bisti Bojse – Heličeri „ne može da stane i neće da stane“. Dok kultura ponovo ne postane mejnstrim!

U ime svih onih koji su nekada činili redakciju i svih onih koji je sada čine, u ime svih onih koji su svoje biće utkali u priču koja se zove Helly Cherry, zahvaljujem se na praćenju i podršci. 
Nenad Popović, osnivač i urednik