Eva Ras je solo-projekt mladog Beograđanina Filipa Stojiljkovića. Sam projekat je nastao u proleće 2016., kada je objavljen prvi demo. Projekt je dobio ime po ikoni jugoslovenskog crnog talasa, glumici Evi Ras.

Eva Ras proizvodi muziku koja pripada screamo žanru ili, preciznije, emoviolence žanru (podžanr koji je mešavina screamo i powerviolence, koja se približava grindcore-u). Ta muzika je haotična, puna očaja, veoma intenzivna i puna katarze.

Posle tog demo-a, snimljena su još dva splita 2016. i 2017. godine i istoimeni EP i split sa bendom iz Rusije/Ukrajine The Worst is Yet to Come. Godine 2018. izbacio je svoj debi album Proliferation of Broken Dreams. Zatim je usledio double EP Meni nije svejedno/Kada odlaziš 2019/2020. godine. Nakon tri godine pauze, Eva Ras se vratio sa splitom koji je uradio sa screamo projekata iz Novog Sada give.me.the gun i novi EP Au Coeur de la ruine, c’est la que la racine du poison prospere. Novi EP se sastojao izkratkih grindcore delova i jedne pesme sa elementima dark ambienta.

Nastup Eve Ras može se okarakterisati kao energičan, snažan i haotičan. Nastupao je više puta u Beogradu, Novom Sadu i Sofiji. Najznačajniji i najbolje ocenjeni nastup bio mu je u okviru Hali Galija u Drugstore-u 2019.

Filip je do 2019. godine vodio i izdavačku kuću Confusion Specialist Records. Trenutno vodi izdavačke kuće Khya Records i Laughing Vines Records. U cilju popularizacije zvuka koji neguje sastavio je i spisak svih emo/screamo bendova izbivše Jugoslavije.