Nedavni koncert benda 1000mods nas je još jednom podsetio uzleta grčke rokenrol, hevi i stoner scene koja se poslednjih 10 godina pokazala kao jedna od najaktivnijih i najuticajnijih. Neverovatno je kako je u jednom trenutku nastao talas novih bendova koji su imali zapažena izdanja i nastupe u svetskim okvirima i čije pesme i spotovi na jutjubu i striming servisima beleže milionske preglede.

Planet of Zeus, jedni od stubova nove grčke scene
Zbog blizine Grčke, imali smo tu sreću i priliku da direktno budemo svedoci i deo uspeha ovih bendova jer su bukvalno svi značajniji nastupali u našoj zemlji. Neki i po više puta. Sve ovo nas je nateralo da se još jednom podsetimo dokumentarnog filma "Grčka rok revolucija" koji se bavi upravo ovim fenomenom.

Ovaj film u trajanju od 95 minuta prikazuje bendove 1000mods, Tuber, Naxatras, Puta Volcano, Villagers of Ioannina, Planet of Zeus i Nightstalker. Naravno da ova imena ne samo da zvuče poznato već u Srbiji imaju i jaku fan bazu. Poslednji primer je upravo rasprodat 1000mods koncert koji smo pomenuli.

Španski režiser Migel Kano je intervjuisao i snimao sve pomenute bendove. Nejga je Grčka podsetila na kulturni momenat u Misisipiju kada je rođen bluz ili na Sijetl u trenucima kada je grandž cvetao. Migel ne samo da beleži ovaj fenomen već traga i za njegovim uzrokom te kao jedan od navodi i dugotrajnu nestabilnu društvenu situaciju koja podstiče umetničku ekspresiju kroz zajednički osećaj neprijatnosti. Kao što je direktor magazina Metal Hammer Greece, Kostas Hronopulos rekao u filmu: ,,Nije lako boriti se protiv svih za ono nešto svoje, potrebno je osećati pripadnost nečemu što je tu za tebe. Rock ‘n Roll je tu za sve nas.“

Pogledajte ovaj film u nastavku.