Legenda stripa koja potpisuje naslove poput „Betmen: Povratak mračnog viteza“, „300“, „Grad greha“ priprema mini seriju strip klasika Huga PrataKorto Malteze“. Miler će imati ulogu scenariste i jednog od izvršnih producenata a serija bi trebalo da sadrži šest epizoda.

Frenk Miler, Fan Expo 2016. Toronto, foto: Rejmond Santos
Ovo nije prvi Milerov izlet u svet sedme umetnosti jer, podsetimo se, Miler je uz Roberta Rodrigeza režirao prva dva filma „Grad greha“, rađenih upravo po Milerovom stripu.

- Korta Maltezea sam otkrio još kao dečak u Njujorku. Kasnije, na putovanju sam imao prilike da se sretnem sa ovim likom na jednom kiosku u Rimu. Crtež je bio toliko živopisan i odvažan da je odskakao od ostalih izdanja na kiosku. Odmah me je time osvojio. Od tada sam fan Korta Maltezea. Počastvovan sam što imam tu priliku da u vidu serije predstavim sav taj romantizam, heroizam i misticizam, rekao je Miler u izjavi.

Patricija Zanoti, bliska saradnica Prata izjavila je da je Hugo jako cenio Milera i njegov rad.

- Hugo Prat je jako cenio Milera i njegov rad. Ko bi bolje ponovo interpretirao svet Huga Prata i njegove likove od Frenka Milera trenutno? Prat bi bio uzbuđen kada bi znao da se njegovim likom bavi autor koji ume da večne motive i priče kroz upečatljive likove prenosi novim generacijama. Kroz jedan od svojih likova Prat je rekao: „Ništa što je napisano ne može biti ponovo napisano“. Verujem da je Frenk Miler taj koji ima tu moć da iznese ove priče, zaključila je Zanoti.

Prat je započeo serijal 1967. Malteze je odvažni kapetan i mornar čije se avanture odigravaju početkom 20. veka. Raskošno nacrtane priče uklapaju izmišljene i stvarne događaje u okviru kojih Malteze u svojim avanturama sreće neke od najpoznatijih likova iz sveta književnosti i istorije poput Džeka Londona, Ernesta Hemingveja, Buča Kesidija, Raspućina...

Podsetiomo, poslednja filmska adaptacija stripa „Korto Maltezenajavljena je 2019. godine ali je u međuvremenu otkazana iz pravnih razloga tako da je ovo nova prilika da omiljenog mornara vidimo na malim ekranima.

Ranije tokom godine, Miler je pokrenuo sopstvenu izdavačku kuću „Frank Miller Presents“.

Pročitajte i:

Hugo Prat – Uvijek malo dalje od nas
Jugoslovenski strip heroji - Korto Malteze