„A lot of eye candy, but no substance“ je jedan od komentara na koji sam naišao istražujući o ovom bendu. Osoba koja je komentarisala je u pravu, ali i nije. Sa jedne strane, imamo vizuelno predstavljanje benda gdje je seksipil u prvom planu, i to debelo u prvom planu i prenaglašen sa jasnim ciljem da se golica mašta. Pretjerano je svakako, i ne opravdavam, ali nastavite da čitate. Na svakom koraku su prikazane pet pjevačica u svom najboljem i najekstravagantnijem izdanju kao da su na nekoj modnoj pisti, a Jelena Milanović pokazuje i dodatni Balkanski izoštreni osjećaj/infatuaciju za facijalnu hirurgiju. Njihova fizička ljepota je prenaglašena napadnom šminkom i oblačenjem i bukvalno servirana tako da u potpunosti zahvati pažnju muškog pilećeg mozga koji samo misli o prokreaciji te mu u toj magli euri, dolari i jeni bukvalno ispadaju iz džepa. Međutim, u svoj toj čorbi sisa, guzica, seksističkih komentara, čistog vizualnog doživljaja i pretjerivanja sa šminkom, većina zapostavlja muzičku stranu projekta, a to je greška, jer, ruku na srce, ima i što da se čuje.

Naravno, ovo je još jedan od komercijalnih projekata Frontiers Records, ali su ljudi shvatili da pored te komercijalne strane mogu provući i kvalitet, taman toliko da se ne može reći da je totalna ljiga. U svijetu u kome je uspjeh primaran i sve se svodi na brojke prodajnih jedinica, ovo je kompromis. Da li je i opravdan? Sve je do vašeg ukusa. Napomenuo bih da se treba susdržati od svakakvih neumjesnih homofobnih komentara jer im nije mjesto.

Odličan primjer je pjesma „Because of You“ - srceparajuća do zla Boga, spot na kome se reklamiraju dekolte, veš i korzeti, ali sa meodijom koja drži pažnju od samog početka. Eto, u tome su uspjeli u potpunosti, a ostale pjesme su po istom principu. Tektovi su srceparajući i klasični klišei ljubavnih jada sa pojedinim izuzetcima i tu ne treba trošiti previše riječi. Muzika je uspješan koktel klasičnog i modernog metala sa mnogo melodije. Ni tu nema što mnogo da se kaže sem da će te slušati jer vam prija, ili nećete. Vrlo jednostavno.

Na kraju, Venus 5 je projekat gdje pet djevojaka pokazuju što i koliko mogu (vokalno kao i fizički) i odlična je reklama. Takva su vremena i treba se adaptirati. Koju tačno korist će izvući je sada potpuno nebitno, ali svakako hoće. Muzičari su takođe pokazali što umiju, a najviše realne koristi će izvući autori ovih pjesama te sam izdavač jer imaju proizvod koji će da prodaje i imaju muzičare i izvođače koji mogu da se iskoriste za enti broj drugih projekata. Ramifikacija mogućnosti samo ovog jednog albuma, za pametnog izdavača, je pravi rudnik zlata.

Znači, ima „eye candy“ ali ima i muzike i ako ste skloni slušanju, pronaćićete dovoljno razloga upravo za slušanje.

Nikola Franquelli