Primus @ Concord, Chicago 13/9/2014, foto: swimfinfan

Ekscentrični kalifornijski bend PRIMUS predstavio je muzički spot za "Follow The Fool", poslednji singl sa svog novog "Conspiranoid" EP-ja, javlja portal Muzzik. Njihova prva nova muzika posle više od pet godina sadrži nekoliko komentara na ono što je frontmen Les Claypool opisao kao „mentalno stanje savremenog sveta“, a „Follow The Fool“ postavlja oštro pitanje – „ko je veća budala? Da li je to budala, ili je budala koja sledi budalu?."

PRIMUS je najavio EP "Conspiranoid" u aprilu objavljivanjem svoje epske, 11-minutne prve pesme, "Conspiranoia".

„Bila mi je želja da snimim dugu, vijugavu, provokativnu pesmu, koja podseća na neke od kompozicija na koje sam „sekao vene“ u mojoj adolescenciji gladnoj muzike“, rekao je Claypool. „'Conspiranoia' je iznikla iz semena koje sam posejao u svoju beležnicu pre godinu ili nešto više — nekoliko redova koji komentarišu mentalno stanje savremenog sveta."

Claypool je elaborirao nastanak singla i pratećih B strana u intervjuu za Consequence: „Sa našim novim studiom u pripremi i nekim predstojećim turnejama, odlučili smo da svet treba da bude podvrgnut nekom novom PRIMUS materijalu. Rekao sam momcima, 'Hajde da snimimo pesmu od 20 minuta.' Krajnji rezultat je bio 11 i po minuta, progresivni komad zvuka nazvan 'Conspiranoia'“.

„Gledao sam kako raste nepoverenje i podela između prijatelja, kolega, rođaka i opšte populacije zbog konzumiranja i varenja dezinformacija, izopačenih informacija i pravih pravcatih bajki za narod. Bio sam primoran da bacim svetlo na komičnost mnogih od ovih događanja i na nedostatak racionalne misli koja se primenjuje u tumačenju mnogih takvih entiteta i teorija.“

„Pošto su sve tri pesme koje smo napravili (Conspiranoia, Erin On The Side Of Caution i Follow The Fool) nastale u čudnom vremenu podele, konfuzije, ljutnje, frustracije i društvene senilnosti, naslov 'Conspiranoid' je izgledao kao prikladan nadimak za EP."

Slušajte Primus, fenomenalni su kao i uvek i teraju na ozbiljnu upotrebu mozga a to je retkost u muzici koja nam se servira.