Dočekasmo i ovo leto, a ja sa letnjim hitovima (i Smrtima, hah) uvek kasnim. Ne toliko do lenjosti, koliko mi se smuči od recenzija koje izađu odmah nakon izlaska bilo kog albuma - mora to da odleži, aman. Možda ja produžim fermentaciju, ali to radim zato što hoću da sačuvam sve ono lepo u zvuku i što iz njega proizilazi.

Takva je situacija i sa relativno novim uradkom Zicer Inc. ekipe, koju obožavam i pratim, a "Dobar deal", potpisan i potvrđen tajnim rukovanjem 2021. godine je nakrcan i prenapucan bengerima i novim članovima. Bez imalo preterivanja, zavrtim ga skoro svaki dan, otkad je izašao, a izvučena statistika iz Deezera, prosek je dva do tri puta dnevno (!). Sve što sam rekao u prethodnoj recenziji i te kako stoji i dalje.

Ono što mi je prvo privuklo pažnju jeste, uslovno rečeno, "komercijalniji" beatovi i par poteza na liričkom planu. Oni na prvi pogled 'smrde' na dodvoravanje široj masi, koja možda i nije toliko spremna na versove krcate referencama naše generacije (u pubertet upala početkom 2000-ih). Ako ste i pomislili to, gram vas i spid bilo. Iako nisam čuo negde da sadašnji klinci puštaju Zicere naglas, verujem da YT pregledi ne lažu i ne potiču samo od nas matoraća. A i tematski, u potpunosti su prilagođeni i novijim generacijama. Samo flex/gas, još aktuelno sve, don't worry.

Na stranu sve to, sjajna tam i šmekerčina Kene Beri, čije autorske stvari podjednako gotivim i rado slušam, doprineli su da ih još više zavolim, ekipno i pojedinačno. Dodatno, nedavno sam imao čast da upoznam Milkovića (<3) na Rtnju.

Produkciju i PREJEBENU gomilu referenci neću ni pokušavati da hvalim ili kudim (mesje Letnje Smrti jednostavno zna šta radi, a ovde čak i LIČNO REPUJE!) ili ne daj bože, nabrajam, bukvalno roman obima "Rat i mir" ne bi bio dovoljan - sve je na svom mestu i meni album odgovara od prve do poslednje sekunde.

Iako to ne volim da radim, ipak izdvajam nekoliko pesama koje su mi baš-baš prirasle srcu, a to su: "Idealno loš", "Žad", "PP" i "UUU Divljina", jer je u njima esencija onoga što su timski hteli da postignu na ovom albumu i u tome su uspeli. Po mom skromnom mišljenju. Masne bass linije, vrlo čudne, ali mnogo interesantne melodije/synth deonice kojima sam OČARAN, zarazni refreni - i bengeri su tu, neki oprobani i na par žurki, dabome. Kako dame uvek imaju prednost, istakao bih da je tam uradila bogovski svoj deo posla i unela dovoljnu dozu ženske, ali podjednako intenzivne energije u pesmama Žad i PP, koja mi je definitivno omiljena, sa gotovo trip-hop atmosferom, a versovi sve bolji od boljeg. Kene Beri je standardno pokidao, kao i ostatak muškog dela, nema greške. Ako vam treba škripuće jebanje-kevice za žurke, kad su već mozgovi ispomerani, UUU Divljina je vaše MKII oružje, a glavni agenti koji puštaju doze su Profit i Nihil. Za spuštanje i opuštanje, dobra vožnjica je "U kolima", chill vajb, vrlo eterična, neka omiljena osoba/bolja, lepša polovina bude pored vas i putuj igumane u deep dream, ali ne Google-ov.

Ukoliko ne date bar šansu ovom albumu, za kaznu iskopajte sebi bazen i skočite na vugla, a ja odoh da preslušam "Dobar deal" JOŠ JEDARED.

Daniel Tikvicki