Zicer Inc. - Dobar deal: Dogovor benger gradiSviđa ti se? Javi ostalima!

Dočekasmo i ovo leto, a ja sa letnjim hitovima (i Smrtima, hah) uvek kasnim. Ne toliko do lenjosti, koliko mi se smuči od recenzija koje izađu odmah nakon izlaska bilo kog albuma - mora to da odleži, aman. Možda ja produžim fermentaciju, ali to radim zato što hoću da sačuvam sve ono lepo u zvuku i što iz njega proizilazi.

Takva je situacija i sa relativno novim uradkom Zicer Inc. ekipe, koju obožavam i pratim, a "Dobar deal", potpisan i potvrđen tajnim rukovanjem 2021. godine je nakrcan i prenapucan bengerima i novim članovima. Bez imalo preterivanja, zavrtim ga skoro svaki dan, otkad je izašao, a izvučena statistika iz Deezera, prosek je dva do tri puta dnevno (!). Sve što sam rekao u prethodnoj recenziji i te kako stoji i dalje.

Ono što mi je prvo privuklo pažnju jeste, uslovno rečeno, "komercijalniji" beatovi i par poteza na liričkom planu. Oni na prvi pogled 'smrde' na dodvoravanje široj masi, koja možda i nije toliko spremna na versove krcate referencama naše generacije (u pubertet upala početkom 2000-ih). Ako ste i pomislili to, gram vas i spid bilo. Iako nisam čuo negde da sadašnji klinci puštaju Zicere naglas, verujem da YT pregledi ne lažu i ne potiču samo od nas matoraća. A i tematski, u potpunosti su prilagođeni i novijim generacijama. Samo flex/gas, još aktuelno sve, don't worry.

Na stranu sve to, sjajna tam i šmekerčina Kene Beri, čije autorske stvari podjednako gotivim i rado slušam, doprineli su da ih još više zavolim, ekipno i pojedinačno. Dodatno, nedavno sam imao čast da upoznam Milkovića (<3) na Rtnju.

Produkciju i PREJEBENU gomilu referenci neću ni pokušavati da hvalim ili kudim (mesje Letnje Smrti jednostavno zna šta radi, a ovde čak i LIČNO REPUJE!) ili ne daj bože, nabrajam, bukvalno roman obima "Rat i mir" ne bi bio dovoljan - sve je na svom mestu i meni album odgovara od prve do poslednje sekunde.

Iako to ne volim da radim, ipak izdvajam nekoliko pesama koje su mi baš-baš prirasle srcu, a to su: "Idealno loš", "Žad", "PP" i "UUU Divljina", jer je u njima esencija onoga što su timski hteli da postignu na ovom albumu i u tome su uspeli. Po mom skromnom mišljenju. Masne bass linije, vrlo čudne, ali mnogo interesantne melodije/synth deonice kojima sam OČARAN, zarazni refreni - i bengeri su tu, neki oprobani i na par žurki, dabome. Kako dame uvek imaju prednost, istakao bih da je tam uradila bogovski svoj deo posla i unela dovoljnu dozu ženske, ali podjednako intenzivne energije u pesmama Žad i PP, koja mi je definitivno omiljena, sa gotovo trip-hop atmosferom, a versovi sve bolji od boljeg. Kene Beri je standardno pokidao, kao i ostatak muškog dela, nema greške. Ako vam treba škripuće jebanje-kevice za žurke, kad su već mozgovi ispomerani, UUU Divljina je vaše MKII oružje, a glavni agenti koji puštaju doze su Profit i Nihil. Za spuštanje i opuštanje, dobra vožnjica je "U kolima", chill vajb, vrlo eterična, neka omiljena osoba/bolja, lepša polovina bude pored vas i putuj igumane u deep dream, ali ne Google-ov.

Ukoliko ne date bar šansu ovom albumu, za kaznu iskopajte sebi bazen i skočite na vugla, a ja odoh da preslušam "Dobar deal" JOŠ JEDARED.

Daniel Tikvicki


Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva