Fanzini su već po svojoj prirodi opskurne publikacije. Funkcionišu na drugačijim principima od tradicionalnih medija ali svi zajedno čine jedan fin i poseban eko-sistem. No i u okviru te ekipe postoje još opskurnija izdanja o kojima ima malo informacija. Pogotovu danas kada štampani fanzini lagano ali sigurno, trenutno nažalost gube bitku sa internetom. Prosto, novo/drugo vreme nove/druge navike publike. Duh vremena protiv koga se ne može previše. U takvoj atmosferi, još od 2005. funkcioniše slovenački Dum spiro. Sedamnaest godina i dvadeset drugo izdanje po redu vam dovoljno govore o upornosti i istrajnosti Zorana Šubašića koji stoji iza ovog glasila.

I dalje nisam siguran kakva organizacija (čitaj finansijska konstrukcija) stoji iza ove priče ali publikacija je neprofitna i ako sam dobro razumeo besplatna. Format je i dalje A5 ali horizontalno orjentisan te se i po tome izdvaja. Štampa je kvalitetna, u boji, papir mastan.

Unutar se i dalje nalazi obilje fotografija, grafika, crteža, poezije. Teme su prilično raznolike ali se jasno mogu uočiti socijalne i borba za bolji svet. Uostalom, u impresumu i stoji krilatica "Bolji svet nosimo u srcima". 

Ukoliko vam je ova priča zanimljiva, u dva navrata smo pisali o ovom fanzinu. Te priloge možete naći ovde i ovde, a ukoliko vam je priča zanimljiva, fanzin možete naručiti, ili dobiti više informacija na ovaj mejl.