Dum spiro artzine #22Sviđa ti se? Javi ostalima!

Fanzini su već po svojoj prirodi opskurne publikacije. Funkcionišu na drugačijim principima od tradicionalnih medija ali svi zajedno čine jedan fin i poseban eko-sistem. No i u okviru te ekipe postoje još opskurnija izdanja o kojima ima malo informacija. Pogotovu danas kada štampani fanzini lagano ali sigurno, trenutno nažalost gube bitku sa internetom. Prosto, novo/drugo vreme nove/druge navike publike. Duh vremena protiv koga se ne može previše. U takvoj atmosferi, još od 2005. funkcioniše slovenački Dum spiro. Sedamnaest godina i dvadeset drugo izdanje po redu vam dovoljno govore o upornosti i istrajnosti Zorana Šubašića koji stoji iza ovog glasila.

I dalje nisam siguran kakva organizacija (čitaj finansijska konstrukcija) stoji iza ove priče ali publikacija je neprofitna i ako sam dobro razumeo besplatna. Format je i dalje A5 ali horizontalno orjentisan te se i po tome izdvaja. Štampa je kvalitetna, u boji, papir mastan.

Unutar se i dalje nalazi obilje fotografija, grafika, crteža, poezije. Teme su prilično raznolike ali se jasno mogu uočiti socijalne i borba za bolji svet. Uostalom, u impresumu i stoji krilatica "Bolji svet nosimo u srcima". 

Ukoliko vam je ova priča zanimljiva, u dva navrata smo pisali o ovom fanzinu. Te priloge možete naći ovde i ovde, a ukoliko vam je priča zanimljiva, fanzin možete naručiti, ili dobiti više informacija na ovaj mejl.
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva