Niška zajebantska disko hardcore punk metal ekipa Polarni fazani objavila je novi video za pesmu “Đene-đene”, sa istoimenog albuma. Spot je kompletno DIY (uradi sam), a i album je snimljen u kućnom studiju gitariste benda.

Inače, “Đene-Đene” je južnjački izraz za nešto što je “onako”, ni tamo ni ovamo… Pitali smo ih kako je nastajao album i zašto takav naziv?

- Za snimanje i izdavanje prethodnog albuma “Meraklijski Hardkor” (2019) nam je trebalo “sto godina”. Naime, imali smo brdo novih pesama, pa dok smo ih utegnuli, sredili, snimili…potrajalo je. Ovog puta smo rešili da budemo efikasniji.

 

Album “Đene-đene” ima 9 pesama i nastao je u periodu od 2020. do 2021. Muzički smo se šetali po pravcima od metala, panka i grinda pa do turbofolk narodnjaka. Merak nam je da radimo obrade pa tako ovog puta obradili “Buka u modi” Discipline Kičme. Samo što smo se sada poigrali tekstom i sada je “Ruka u vodi”.

Pesma “Đene-đene”, po kojoj je i nazvan album, je nastala spontano (hteli smo nešto da uradimo “po niški”). Naime, taj izraz koristimo prvenstveno mi južnjaci kada opisujemo nešto što je “ni dobro, ni loše”, “ni tamo, ni ovamo”. Stih pesme “Snimili smo novi album, kakve su nam pesme? …Đene-đene” je bio okosnica za pisanje teksta jer smo konstantno bili oduševljeni/razočarani novim pesmama. Na to se nadovezale razne nedoumice  sa kojima smo se sprdali: čvarci ili brokoli, dijeta ili pivo,…

Odlučili smo se za nju kao prvi singl jer nam je zvučala dobro na prvo slušanje, “ulazila je u uvo” i nekako predstavlja sve ono što se može čuti na albumu (dobri rifovi i neočekivani tekstovi).

Spot je snimio Mihajlo, sin Nikole (našeg pevača) i ovog puta mu se javno zahvaljujemo, rekao je Srđan Petrović u izjavi za naš sajt.

 

 

Starije nišlije će prepoznati omot albuma na kome je logo čuvenog Niš Prometa. Srđan objašnjava zašto su se odlučili da iskoriste ovaj logo.

 

- Za mlađe generacije, Niš Promet je bio lanac prodavnica osamdesetih, ono što su danas Ideje, Maksiji … i zvale su se “samoposluga” odnosno “robna kuća” (zavisi od veličine radnje). Zašto taj logo? Pa vezuje nas za neko naše detinjstvo (mi u bendu smo generacija 1975.). Slovu "N" u logou smo dodali "I", da bi odmah asociralo odakle smo. Volimo Niš i želimo to da pokažemo! - zaključuje Srđan.

Bent Polarni fazani danas čine Srđan Petrović (gitara), Ivan Vojvodić (bubnjevi), Niloka Kitevski (vokal) i Ivan Pavlović (bas).