U pitanju je novozelandska komedija koja parodira u isto vreme vampirske horore i lažne dokumentarce, time zabijajući kolac u grudi dvama modernim filmskim fenomenima, i čineći to na izuzetno inovativan način.

Ako znamo da su Džeksonovi rani novozelandski filmovi ispunjeni furioznom mešavinom horora i komedije, onda ne treba da nas iznenadi kvalitetno nasleđe autorskog dvojca iza ovog ostvarenja – Džemaina Klementa i Taika Vaititija, koji glume i glavne uloge. U pitanju je, pre svega, sprdanje sa popularnim žanrom „lažnog dokumentarca“ čije je temelje u komediji utemeljio još legendarni „This is Spinal Tap“. 


Ovaj put kvazidokumentarna ekipa dobija dozvolu da prati život četiri vampira koji žive u prigodno „spuki“ kući. Vampiri će otvoriti ekipi svoj dom, pokazati im kako žive, kako se prehranjuju, zabavljaju i generalno „kako opstaju u senkama“. Četvorica vampira su svako na svoj način parodija na celokupan žanr vampirskog filma. Oni su predstavnici različitih vampirskih stilova, od grofa Drakule do romantičnih junaka romana En Rajs sažimajući u sebi sve vampirske stereotipe i neobičnosti. Autorski dvojac je dobro uradio domaći zadatak sprdajući se gotovo sa svim sitnicama koje čine okosnicu vampirskih filmova, od činjenice da vampiri nemaju odraz u ogledalu (pa moraju da crtaju jedan drugoga da vide kako izgledaju pred izlazak) do činejnice da ostavljaju nered iza sebe kada se hrane (poturanje novina ispod žrtve da se ne bi uprljao tepih potpuno je urnebesno).

Draž filma leži u određenoj demitologizaciji vampira i njihovog svođenja na svakodneve situacije kao što je pranje sudova ili usisavanje, a tu su i njihovi susreti sa vukodlacima, novim vampirima i različitim mitskim bićima koja se okupljaju na igrankama i imaju svoje sindikate. Nije u pitanju urnebesna komedija zbog koje ćete se valjati od smeha, ali jeste u pitanju pametna i sračunata parodija koja će vam na svaki minut servirati neku duhovitu referencu iz vampirkse pop mitologije i terati vas da se zadovoljno kikoćete (utisku pomažu i izvanredni i vrlo autentični specijalni efekti).

Apsolutna preporuka za sve osim za one koji vampirske i „Twilight“ filmove shvataju preozbiljno, ovo je ipak sprdanje na najvećoj mogućoj ravni.

Ocena 4 (5)

Slobodan Novokmet