TRADING PLACES (1983)

Film poznatiji na našim prostorima kao „Kolo sreće“ predstavlja sve svoje kolaborante u savršenoj formi, reditelj Džon Lendis u životnoj snazi, mladi i vibrantni Edi Marfi kao hodajuća tempirana bomba šala i pošalica, Den Ejkrojd u vrhuncu svoje SNL slave i šarmantna Džejmi Li Kertis snimili su komediju za sva vremena, perfektnu novogodišnjo-božićnu poslasticu koja nije samo niz neukusnih skečeva već ima i satiričnu notu s obzirom na to da dovodi u kolizuju razna socijalno-ekonomska i rasna pitanja. Šta se dešava kada bogati berzanski mešetar i klošar s ulice zamene mesta u mahninalnoj igri dvojice dokonih Vol Strit „lordova“ podsetite se u ovoj savršenoj komediji iz veselih 80-ih.

CHRISTMAN VACATION (1989)

Dovoljno je reći samo – Čevi Čejs. Jedan od najomraženijih komičara u Holivudu (zbog svog „ja Čevi vi stoka“ stava) u isto vreme je jedan od kraljeva takozvanog deadpan humora koji je eksploatisao tokom niza hitova uglavnom iz 80-ih. Čevi Čejs je oduvek imao savršen tajming i prirodnu harizmu koji su ga učinili neprikosnovenim vladarem žanra tokom skoro dve decenije. Njegovi „Vacation“ filmovi ne spadaju u sam vrh komedije, uglavnom su u pitanju filmovi kolažnog karaktera koji se sastoje iz niza „slepstik“ skečeva i dosta telesnog humora, ali ovo je jedan od onih nezaobliznih naslova ukoliko želite da uđete u novogodišnje raspoloženje.

BREWSTER’S MILLIONS (1985)

Evo još jedne urnebesne „finansijske“ komedije iz 80-ih kada je predstava o velikom novcu zaludela Holivudske glave (vidi film „Vol strit“). Ovo je moderna bajka o propalom bejzbol igraču koji ima priliku da nasledi enormno bogatstvo ako uspe da za mesec dana spiska 30 miliona dolara tako da mu ne ostane ništa u vlasništvu. Genijalni Ričard Prajor (koji je bio jedan od stožera stendap komedije tokom 80-ih i svakako jedan od najboljih komičara svih vremena) briljira u ulozi snalažljivog Brustera koji nalazi sve luđe i kreativnije načine da troši novac na kraju se čak i kandidujući za gradonačelnika. Simpatični Džon Kendi pruža dostojnu podršku Prajoru u ovoj esencijalnoj satiri na potrošačku kulturu i kritiku megalomanskog i površnog ponašanja moćnih i bogatih.

THREE AMIGOS! (1986)

Jedna od najluckastijih komedija 80-ih koja je vremenom sve gledljivija i simpatičnija. Spaja u to vreme trio neuništivih talenata – bizarnog Stiva Martina, galantnog Čevija Čejsa i smotanog Martina Šorta. Trio glumaca iz popularnih nemih vesterna koji prate doživljaje „Tri amigosa“ slučajno se obretu u meksičkom selu gde ih lokalci greškom zamene za prave revolveraše i angažuju ih da im pomognu sa lokalnom bandom nasilnika. Ovo je klasična komedija zabune koja parodira „Sedmoricu veličanstvenih“ na jedan beskrajno šarmantan i luckast način, a zajednička sinegrija trojice glumaca funkcioniše na apsolutno svakom koraku. „Glupe“ fore kao što je ova protežu se celim ostvarenjem:
Rosita: Well, we could take a walk and you could kiss me on the veranda.
Dusty Bottoms: Lips would be fine.

SPIES LIKE US (1985)

Iako imamo osećaj da smo se već zasitili špijunskih parodija, ipak lepo je podsetiti se ko je prvi počeo. Den Ejkrojd i Čevi Čejs su dva smotana vladina službenika koji bivaju poslati na poverljivu špijunsku misiju kao mamci, čega oni, naravno, nisu nimalo svesni. Glupe situacije u koje upadaju i iz koji se čudesno izvlače nižu se kao na traci, a pojedine scene, kao npr. kada Čejs pokušava da vara na ispitu tako što krije puškicu u povezu za oko, prosto su antologijske.

PLANES, TRAINES AND AUTOMOBILES (1987)

Stiv Martin je nervozni biznismen koji pokušava da stigne na vreme kući za praznike, međutim sve moguće prepreke staju mu na put. Najveća je u vidu Džona Kendija, lika koji mu se prišljamči negde usput sa genijalnim idejama kako mogu zajedno brže da stignu do željene destinacije. Sudar dva različita karaktera dovodi do niza duhovitih situacija, konzervativni i upeglani Martin nikako ne može da svari dosadnog Kendija koji predstavlja hodajuću katastrofu. Na kraju dvojica likova uspevaju da prevaziđu razlike i oforme simpatično prijateljstvo u koje ih je avantura povratka kući spojila.

THE NAKED GUN: FROM THE FILES OF POLICE SQUAD (1988)

Čovek koji je odlučio da Lesliju Nilsenu da ulogu u prvoj komediji učinio je genijalan potez. Naravno, radi se o dvojcu Džeri Cuker/Džim Abrahams (odgovornom za neke od najboljih parodija ikada snimljenih). „The naked gun“ je njihova druga kolaboracija sa Nilsenom nakon „Ima li pilota u avionu“. U pitanju je svevremenska parodija na policijske filmove u kojoj je Lesli Nilsen smotani detektiv Frenk Drebin. Leslijev urođen osećaj za telesnu komediju i njegove živahne facijalne ekspresije kao i „mrtav ozbiljan“ stav dok se dešava nešto urnebesno zacementirali su njegovu slavu u ovom žanru i učinili „Goli pištolj“ rado repriziranom filmskom poslasticom.

Slobodan Novokmet