Krajem godine smo pisali o povratničkom EP-ju Nekro Batice. Iz izvora bliskih ovom projektu, čitaj u direktnom kontaktu, smo doznali da se priprema i dugosvirajući album i da bi trebalo da se pojavi u januaru. Tipovali smo tamo negde na kraj meseca ali možete zamisliti iznenađenje kada nam je album stigao i pre zvaničnog izlaska. Dobro, to su neki benefiti rada u medijima ali i zvanično, album je objavljen samo desetak dana nakon EP-ja, u prvim danima 2022. 

Za one koje prate rad ovom momka, zvuk neće biti iznenađenje. Gotovo sve pesme su stilski ujednačene i na njima dominira ambient industrial zvuk. Medicishock i Shalem's Curse se savršeno nadovezuju jedna na drugu iako se radi o poslednjoj i prvoj numeri. Donose prilično atmosferične i ambijentalne zvuke pustoši (i postapoklalipse?). The French Itch je najglasnija na albumu, ako se tako može reći, jer sadrži najviše industrial zvukova i industrijske buke. The Bharat Ailment pomalo stilski odudara jer donosi i sort-of, chip-tune zvuke. Recimo da su oni ukombinovani sa monolitnim industrial ritmom. 

Iako sadrži samo četiri numere, Erudition Trauma je po svom trajanju ipak album. Pesme traju duže od onih na koje ste navikli ali to i nije tako neobično za ovakve muzičke pravce. 

Samo izdanje pored omota sadrži i vord fajl koji otkriva nešto više o inspiraciji za ovaj album. Svi ste čuli za Stokholmski sindrom ali, da li znate za Pariski, Fiorentinski, Jerusalimski i Indijski? Poslednja četiri su na neki način povezana i nemaju veze sa Stokholmskim ali predstavljaju zanimljive fenomene. Pa zašto ih ne biste otkrili na ovom albumu?

Nenad