Kultni bend Klinički mrtav nastupio je u petak, 17. decembra, u Anti Shopu Elektropionir na improvizovanoj bini pored šanka. Posle veoma duge tonske probe i male pauze klub, u početku gotovo prazan, veoma brzo se napunio probranom publikom, među kojom je bilo i članova drugih bendova. Nećemo vam reći da smo videli neka lica iz, recimo, Virvela ili Artan Lilija, ali... ups, da li smo vam upravo to rekli? Sramota, c-c-c.

Ovaj album je toliko dobar da ga morate imati pa makar ga nekome i ukrali!” svojevremeno je rekao Ivan Stanimirović Rizinger, a vaša reporterka bez srama preuzela sa jednog bloga o muzici devedesetih. Nadovezali bismo se na to rečima: ovaj bend je toliko dobar da ih morate čuti uživo, pa makar ih kidnapovali!

Ne postoji ništa bolje, niti gore od interneta: sa svim narcisizmom, glupim teorijama zavere i 99% sadržaja za bacanje doneo nam je i radoznalu publiku kojoj je neko rekao da, u ovom slučaju, pročešlja malo po YouTube, sa nekog sumnjivog sajta skine „Svetlu zonu dodira“ i „Mleveno meso“ i pojavi se ove večeri da u prijatnoj, mada malo hladnoj prostoriji pored garaže čuje maltene celu diskografiju benda, uključujući i stvari sa novog, trostrukog singla. Valjalo bi napomenuti da su štampali i sopstvene karte, u pravom duhu DIY. 


Bez mnogo scenskog glupiranja, a perfektno uvežbani, Mrtvi su nas proveli kroz svoju celokupnu karijeru. Frontmen Željko Popović je na improvizovanu binu izašao sa plastičnim naočarima za sunce „zbog treme“, kasnije su se raspale. Ili ih je razbio. Kada obraćate pažnju samo na muziku, pored vas može da prođe i vaskrsla Greta Garbo i nećete je primetiti. Šta su sad, pa, nekakve naočare od 200-300 dinara?

Najraspoloženiji član sastava bio je gitarista i prateći vokal Slobodan Jeremić. Uprkos veoma malom prostoru uspeo je da izvede par egzibicija, a da ne udari nikoga u publici, niti da obori mikrofon. Tome valja dodati da ima poprilično lepu kolekciju pedala i efekata.

Aplauz i zahtevi da se odsvira još par stvari posle horski tražene „Za nas!“ prestali su tek onda kada su članovi benda objasnili da su crkli. Vala, i mi smo. Ovo je bilo brzo i – ubitačno! Šta li je sledeće? Reizdanja? Novo izdanje? Neki malo veći koncert?

izveštaj i fotografija: Iva Tanacković
Njenu kompletnu galeriju uz uvod našeg urednika možete naći ovde.