"Za njima je nakon devedesetih, ostao jedan članak Ivana St. Rizingera sa kratkom istorijom benda i u tom članku jedan tipično Kramerov komentar u vezi sa pomenutim materijalom: Ovaj album je toliko dobar da ga morate imati pa makar ga nekome i ukrali!
A zaista jeste tako!"
Igor Suhanek o bendu Klinički Mrtav i albumu Svetla Zone Dodira

Devedesete su odavno prošle (mada, ako gledamo političku situaciju i stanje u društvu gotovo da nisu ni odlazile), a nepravda prema ovom bendu je ostala. Samo jedan članak. Premalo za ovaj bend za koji ne možemo reći da je podcenjen. Više da je nekim čudom prošao ispod radara šire rokenrol javnosti. I ostao u andergraundu i sećanjima generacije devedesetih, dovoljno da, na primer, fanovi naprave fejsbuk stranicu kada je bend zaista bio klinički mrtav. To vam je kad ono kažu "kultni bend".

Nikola Vranjković je u svom tekstu za naš sajt o njima rekao: "Uz Bjesove možda i najbolji domaći bend devedesetih. Jako malo ljudi danas zna za njih i to je jako tužno". Treba li vam veća preporuka od ove?

Dvadeset+ godina je predug period. Stasalo je bar toliko generacija pa ćemo njih radi preneti šta bend sada ima da kaže o sebi:

"Nastupali u periodu od 90 do početka 98. Prećutno se ugasili očekujući treći studijski album koji nikad nije ugledao gramofon. Oslonjeni na post punk energiju, peli se na mnoge bine diljem Srbije.
Četvrt veka kasnije šutnuli smo respirator i ustali dva meseca pred pandemiju 2019. Postava je ista kao u razdoblju 90-94 sa tim da nam se na bubnju pridružio Peka Junior Sjajni, inače odrastao na ranim radovima benda. Opisani u dve reči od strane jednog davnog komentara kao "Bajkoviti autsajderi", uzeli smo za slobodno da od toga ne ustuknemo ni pedalj."

Klinički mrtav to više nije. Nekoliko koncerata od okupljanja i trostruki singl objavljen pre mesec dana nam daju povod za ovu tvrdnju.

Dakle, vreme je da se nepravda ispravi i bend dobije zasluženu medijsku pažnju. Pre 20 godina objavljen je jedan članak, evo ga drugi kao uvod u Ivinu galeriju, a tu je i treći - njen osvrt na koncert od pre neki dan. Dovoljno za (novi) početak.

Klinički mrtav @ Anti Shop Elektropionir, Beograd, 17.12.2021.

uvod: Nenad, fotografije: Iva Tanacković