Uz Dr. Strejdža i Silver Surfera, najdraži super-junak mi je Dejvid Dan. Iako je upitno da li ima neke posebne moći ili su one samo njegovo čvrsto uverenje da je neuništiv, jedno je sigurno - Dejvid ima sve karakteristike koje ga svrstavaju u red časnih boraca za pravdu i opšte dobro.


Njegov životni put bio je gotovo prekinut u detinjstvu, kada je kao žrtva vršnjačkog nasilja doživeo iskustvo bliske smrti. Dok su ga dvojica nasilnika držala pod vodom, u trenucima kada mu je voda ulazila u pluća, Dejvid je poželeo da bude super jak i nepobediv. Sudbina je htela da se dečak oporavi, ali uz teške traume i razvijen nenormalan strah od vode. Ispostaviće se - samo voda je ta koja može da ga zaustavi i da bude fatalna po njega, kao kripton po Supermena.

Vremenom, legenda o dečaku koji je dobio novu šansu za život, na bazenu, bledela je, a on je živeo sasvim običnim životom. Bio je fudbaler i zabavljao se sa devojkom koja mu je kasnije postala supruga. Jedan incident, tačnije - saobraćajna nesreća u kojoj nije zadobio čak ni ogrebotinu, u njemu je probudila sumnju da se njegov san o tome da bude neuništiv - ostvario. Ovu nesreću je iskoristio da završi sa fudbalom koji nije voleo. Oženio se i dobio sina.

Niko nije pominjao nesreću. A onda se sve promenilo. Njegov odnos sa suprugom se pogoršao, a posao čuvara, na istom onom stadionu na kojem je igrao za svoj tim, nije bio nešto čemu je želeo da se posveti. Otišao je u Nju Jork da aplicira za bolji posao. Na povratku kući, voz kojim je putovao, doživeo je stravičnu nesreću u kojoj je poginula 131 osoba. On je jedini preživeo. Nije imao ni jednu jedinu ogrebotinu na sebi.

To je privuklo pažnju medija, a vest o ovom čudu osvanula je u svim emisijama i novinama. To je privuklo pažnju čoveka koji je smatrao da sve na svetu mora da ima svoj ekstremni kontrast.

Taj čovek je Elajdža Prajs - vlasnik muzeja stripa 'Limited Edition' koji boluje od neizlečive i retke bolesti - Osteogenesis Imperfecta tip 1, zbog koje su njegove kosti krhke poput tankog stakla. Elajdža je uveren da je njegova apsolutna suprotnost nesalomivi, neuništivi Dan. Ubeđen u njegovu super-snagu, pokušava da mu to i dokaže, dovodeći ga u opasnost.

Dejvid nikad nije u potpunosti verovao da je kadar činiti velika dela, iako je podsvesno izabrao da se bavi zaštitom ljudi na stadionu. Bori se sa tim nepoznatim delom sebe, dok se, ujedno bori i sa prepredenim neprijateljem čije mu namere nisu jasne. Njegov put ukrstiće se sa putem klasičnih negativaca koji će uspeti da izvuku iz njega sve što je u stanju da učini, ne bi li sačuvao živote nedužnih.

Dejvid Dan je atipičan super-junak. Njegov lik je popularizovao M. Najt Šjamalan u trilogiji koju je započeo izvanrednim filmom 'Unbreakable' (2000). Osim ovog sjajnog filma, snimio je još i 'Split' (2016), u kojem se Dejvid pojavio u zadnjim minutama filma, i 'Glass' (2019).

'Unbreakable' je film o super - junaku koji nije svestan svoje uloge u svetu, niti je svestan svojih moći. Njegovo 'rađanje' je postepeno, nepretenciozno i uverljivo. Režiser nije želeo da napravi tipičan film, već se okrenuo psihološkom pristupu u kojem junak osluškuje sebe. On pronalazi snagu da se suprotstavi arhineprijatelju. Elajdža ga ekstremnim merama prisiljava da prihvati svoju ulogu u društvu i preuzme udeo u očuvanju mira i stabilnosti, na planeti punoj negativaca i manijaka.

Dejvid Dan je prihvatio svoju sudbinu, delujući iz senke, nenametljivo i delotvorno.

Nažalost, i to se promenilo kada je na scenu stupio najgori od najgorih – Kevin Vendal Kramb, čiji je otac poginuo u nesreći voza, onda kada je iz nje, potpuno nepovređen, izašao Dejvid.

Dan je upravo onakav kakav bi trebalo da bude jedan super-junak - tajanstven, požrtvovan i hrabar. Bez kitnjastog, šarenog, gizdavog kostima, skroman i neupadljiv, ali spreman da za drugog da i svoj život.

Tatjana Smiljanić