Dejvid Dan: Nepretenciozno „rađanje” superherojaSviđa ti se? Javi ostalima!

Uz Dr. Strejdža i Silver Surfera, najdraži super-junak mi je Dejvid Dan. Iako je upitno da li ima neke posebne moći ili su one samo njegovo čvrsto uverenje da je neuništiv, jedno je sigurno - Dejvid ima sve karakteristike koje ga svrstavaju u red časnih boraca za pravdu i opšte dobro.


Njegov životni put bio je gotovo prekinut u detinjstvu, kada je kao žrtva vršnjačkog nasilja doživeo iskustvo bliske smrti. Dok su ga dvojica nasilnika držala pod vodom, u trenucima kada mu je voda ulazila u pluća, Dejvid je poželeo da bude super jak i nepobediv. Sudbina je htela da se dečak oporavi, ali uz teške traume i razvijen nenormalan strah od vode. Ispostaviće se - samo voda je ta koja može da ga zaustavi i da bude fatalna po njega, kao kripton po Supermena.

Vremenom, legenda o dečaku koji je dobio novu šansu za život, na bazenu, bledela je, a on je živeo sasvim običnim životom. Bio je fudbaler i zabavljao se sa devojkom koja mu je kasnije postala supruga. Jedan incident, tačnije - saobraćajna nesreća u kojoj nije zadobio čak ni ogrebotinu, u njemu je probudila sumnju da se njegov san o tome da bude neuništiv - ostvario. Ovu nesreću je iskoristio da završi sa fudbalom koji nije voleo. Oženio se i dobio sina.

Niko nije pominjao nesreću. A onda se sve promenilo. Njegov odnos sa suprugom se pogoršao, a posao čuvara, na istom onom stadionu na kojem je igrao za svoj tim, nije bio nešto čemu je želeo da se posveti. Otišao je u Nju Jork da aplicira za bolji posao. Na povratku kući, voz kojim je putovao, doživeo je stravičnu nesreću u kojoj je poginula 131 osoba. On je jedini preživeo. Nije imao ni jednu jedinu ogrebotinu na sebi.

To je privuklo pažnju medija, a vest o ovom čudu osvanula je u svim emisijama i novinama. To je privuklo pažnju čoveka koji je smatrao da sve na svetu mora da ima svoj ekstremni kontrast.

Taj čovek je Elajdža Prajs - vlasnik muzeja stripa 'Limited Edition' koji boluje od neizlečive i retke bolesti - Osteogenesis Imperfecta tip 1, zbog koje su njegove kosti krhke poput tankog stakla. Elajdža je uveren da je njegova apsolutna suprotnost nesalomivi, neuništivi Dan. Ubeđen u njegovu super-snagu, pokušava da mu to i dokaže, dovodeći ga u opasnost.

Dejvid nikad nije u potpunosti verovao da je kadar činiti velika dela, iako je podsvesno izabrao da se bavi zaštitom ljudi na stadionu. Bori se sa tim nepoznatim delom sebe, dok se, ujedno bori i sa prepredenim neprijateljem čije mu namere nisu jasne. Njegov put ukrstiće se sa putem klasičnih negativaca koji će uspeti da izvuku iz njega sve što je u stanju da učini, ne bi li sačuvao živote nedužnih.

Dejvid Dan je atipičan super-junak. Njegov lik je popularizovao M. Najt Šjamalan u trilogiji koju je započeo izvanrednim filmom 'Unbreakable' (2000). Osim ovog sjajnog filma, snimio je još i 'Split' (2016), u kojem se Dejvid pojavio u zadnjim minutama filma, i 'Glass' (2019).

'Unbreakable' je film o super - junaku koji nije svestan svoje uloge u svetu, niti je svestan svojih moći. Njegovo 'rađanje' je postepeno, nepretenciozno i uverljivo. Režiser nije želeo da napravi tipičan film, već se okrenuo psihološkom pristupu u kojem junak osluškuje sebe. On pronalazi snagu da se suprotstavi arhineprijatelju. Elajdža ga ekstremnim merama prisiljava da prihvati svoju ulogu u društvu i preuzme udeo u očuvanju mira i stabilnosti, na planeti punoj negativaca i manijaka.

Dejvid Dan je prihvatio svoju sudbinu, delujući iz senke, nenametljivo i delotvorno.

Nažalost, i to se promenilo kada je na scenu stupio najgori od najgorih – Kevin Vendal Kramb, čiji je otac poginuo u nesreći voza, onda kada je iz nje, potpuno nepovređen, izašao Dejvid.

Dan je upravo onakav kakav bi trebalo da bude jedan super-junak - tajanstven, požrtvovan i hrabar. Bez kitnjastog, šarenog, gizdavog kostima, skroman i neupadljiv, ali spreman da za drugog da i svoj život.

Tatjana SmiljanićSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva