Ovaj film uspeva školski i kao dobar štreber da štriklira svaki stereotip filma o ukletim kućama i da vas ne iznenadi svakim klišeom koji se nalazi u nekoj sveščici za pripremu ovakvih filmova, od lažnih jump skerova do gledanja u tabane neke utvare dok se krijete ispod kreveta, ali radi to ispod … vode. 

Da, dobro ste pročitali, ovo je film o ukletoj kući ispod vode, iliti na dnu veštačkog jezera koje je poplavilo kakvu dolinu sa prigodno izolovanom kućom koja je ostala skoro netaknuta sa svim svojim vrištećim horor amblemima i artefektima da čekaju prve radoznale ronioce da nabasaju (dakle razne religijske relikvije, životinjske lobanje, iščupani jezici u teglama, 8-milimetarski filmovi, znate, takve kliše stvari).

Međutim, ti već izanđali horor tropi zapravo su simpatično zanimljivi jer, ako nismo spomenuli, sve vreme gledate radnju ispod vode, a svako ko ima ikakvu predstavu o filmosnimanju može sam da zaključi koliko je vraški teško snimiti išta koherentno ispod vode, a da ne koristite neke napredne CGI vašarske trikove. Dakle, iako je u pitanju kliše za klišeom, filmu treba skinuti kapu za tehničku viziju, za perfektnu scenografiju, za iole smislen pokušaj da se kakva radnja dočara u potopljenim sobama, hodnicima, kuinama i podrumima, pa čak i tada da se stvori blaga, ali ipak nekakva verzija tenzije, klaustrofobije i jeze.

Gluma je kriminalna, radnja kao što smo rekli tek jedva sklepana da bi bilo motiva da se u vodu zaroni, likovi ne preterano simpatičan par jurišnika na uklete toponime i željom da pobere klikove na Jutjubu za jezive snimke, ali francuski dvojac reditelja, koji je 2007. snimio izuzetni minimalistički horor „Inside“, pokazao je da ima u sebi još goriva za nešto inventivno, intrigantno i tehnički precizno spakovano, iako ne sasvim originalno niti efikasno.

Ipak, u moru (šala namerna) jednog te istog u horor žanru osveženje je (šala namerna) videti nešto što se makar tehnički opire matrici i pokušava nešto novo i nesvakidašnje.

Slobodan Novokmet