Jedini čovek koji je 'pogledao' kultnu 'Dune', ali ne Lynchovu, već onu magičnu i nikad snimljenu, bio je Nicolas Winding Refn.

Uradio je to, sličicu po sličicu, zajedno sa nesuđenim, prvo-izabranim režiserom remek dela SF književnosti 'Dune' - Alejandrom Jodorowskym.

Jednu čitavu noć, Refn, maestro danskog filma, je sa Alejandrom, u neprestanom razgovoru, gledao jednu po jednu skicu i crtež u knjizi - scenariju, debljine većeg telefonskog imenika, sa 600 strana... Gledao je čudo skriveno između korica te legendarne beležnice dok ga je kroz njene lavirinte vodio svojim glasom njen čuvar i prorok događaja koji se nisu desili, a koje je imao u svojim vizijama. 


'Želeo sam da napravim film da bi ljudi koji su tada uzimali LSD, i imali halucinacije, imali isti osećaj, samo bez droge. Nisam želeo da se uzima LSD, ali sam želeo da stvorim njegov efekat. Želeo sam da stvorim proroka koji će promeniti mlade umove ovog sveta. 'Dune' bi bila dolazak umetničkog, filmskog Boga!' - bile su reči ovog neverovatnog vizionara i umetnika.

Ekscentrični i genijalni režiser potanko je objašnjavao sve ideje koje je planirao da sprovede u delo, u filmu koji nije nikad snimljen, zbog neverovatnih troškova koji su premašivali određenih 15 miliona dolara budžeta. Veliki deo novca je potrošen još 1974. kada je ideja počela da se razrađuje i da se polako prikuplja ekipa koja će raditi na izuzetnom delu Franka Herberta koji je 'Dune' napisao 1965.

Velika imena koja su bila predviđena za rad sa Jodorowskym bila su: Mike Oldfield i Pink Floyd za muziku, H. R. Giger i Jean Giraud za dizajn seta i likova, Dan O'Bannon za specijalne efekte, umetnik Chris Foss je trebalo da dizajnira brodove. 

U glavnim ulogama bi bili Salvador Dali, kao Emperor, Orson Welles, David Carradine kao Duke Leto, Gloria Swanson, Mick Jagger i Amanda Lear kao i režiserov sin Brontis koji je tada imao 12 godina u ulozi Paula...

Scenario koji je osmislio Alejandro pokrivao je 14 sati filma i bilo je nemoguće skupiti novac za snimanje, čak ni nakon dve i po godine. Projekat je zaustavljen, a istoimeni film je 1984. producirao Dino De Laurentiis i rezirao ga je David Lynch.

Nicolas je u dokumentarnom filmu 'Jodorowsky's Dune' (2013) u režiji Franka Pavicha, ispričao da je bio šokiran i u isto vreme zadivljen onim što mu je Alejandro pokazao. Shvatio je da se pred njim nalazi nešto što je teško zamisliti kao ostvarivo na filmskom platnu. Detalji, kadrovi, zamišljeni likovi i scenografija, i dan danas izgledaju onako kako ih je Herbert i zamislio - kao da nisu s ovog sveta.

Jodorowsky je svojim zamislima i idejama odao počast piscu tako što nije osiromašio i banalizovao njegovu priču, već ju je obogatio i dao joj onu česticu koja od filma može da napravi božije remek-delo.

Refn je rekao da bi snimanje ovog filma, sa tadašnjom tehnikom i tehnologijom u kinematografiji bilo nemoguće, čak ni sa specijalnim efektima koji su se već uveliko primenjivali. On tvrdi da 'Star Wars' koji su snimljeni 1977. ne bi nikad uspeli privući tolike fanove, da je 'Dune' snimljena tokom perioda 1974-1976, jer bi njena priča i magija privukli gledaoce, koji bi se u nju zaljubili na prvi pogled.

'Dune' je bila inspiracija za nekoliko franšiza koje su snimljene u godinama koje su se nizale nakon ovog 'nesnimljenog SF filma nad filmovima' - već pomenuti 'Star Wars', 'Alien' i 'Terminator'.

Uz dužno poštovanje velikom Davidu Lynchu, ostaje nam da žalimo za ovim komadićem 'filma u knjizi' koji nikad, u onom izvornom, zamišljenom obliku, neće ugledati svetlo dana.

adaptiran tekst iz 'Dune' Franka Herberta

Scene 87 (continued) - 89: The Torture of Leto

Peter moves towards Leto and slaps him twice, asking "Where are Jessica and Paul?"

The knowledge that they are still alive give Leto hope, and the Baron tells Peter to do what he wants with the body, but the Baron has promised the Emperor the head.

Peter removes one of Leto's arms, throwing it into a trunk, to which the Baron applauds.

Peter asks again "Where are they?" and as the Duke remains silent Peter continues to remove limbs, with each one asking "Where?".

With the arms and legs gone, Peter decides to remove another of the Duke's appendages and begins to remove the Duke's loin cloth. Uman Kudu realises what Peter has in mind moves closer to Leto.

However when Peter has uncovered the Duke's groin he and Uman Kudu burst out laughing - "He's got no..."

"The Baron quickly gets down from the throne and, eaten up with curiosity, comes closer, leaping nimbly. The Duke presses his jaws together, and the deadly gas begins to escape."

The gas instant kills Peter and Uman Kudu, but the Baron, aided by his anti-gravity devices, is able to take a giant leap upwards, his head breaking through the glass dome in the ceiling.

The Baron's head emerges from the dome, surprising some Harkonnen soldiers in the room above. The Baron orders a mask and some ventilators. With mask is fitted to his face and he descends back into the room.

The Baron checks Peter and Uman Kudu and moans when confirming that they are dead. Soldiers enter the room and purify the air. Then, overcome with a sudden fury, the Baron rushes towards what remains of the Duke and cuts off his head, throwing it into the truck.

The Baron orders the remains to be thrown into the desert for the worms, and that the army go and look for Paul and Jessica, killing anyone they find, Atreides or Fremen. "Total extermination!"

Tatjana Smiljanić