foto: Gosha Rubchinskiy

Nick Cave & The Bad Seeds objavili su dugo očekivani album „B-Sides & Rarities Part II“. Ovo dvostruko izdanje donosi 27 B-strana singlova i retkih pesama iz razdoblja od 2006. do 2020. Kompilaciju su napravili Nick Cave i Warren Ellis, a izlazi 16 godina nakon veoma hvaljene prve „B-Sides & Rarities“ kolekcije.

„Uvek mi se sviđao prvi ’B-Sides & Rarities’ više nego bilo koji drugi album. To je jedino što sam voleo da slušam. Čini se opušteniji, čak i pomalo besmislen, ali sa lepim pesmama. Postoji nešto u ’malenosti’ pojedinih pesama što je bliže njihovom izvornom duhu. Drugi deo ove kompilacije je nastavak čudne i prelepe kolekcije izgubljenih pesama Bad Seedsa“, izjavio je Cave o novom albumu.

Dodao je da nova kompilacija daje prikaz njegovih omiljenih pesama sa Bad Seedsima jer otkriva njihove male i krhke početke. Istakao je da su njegovi favoriti „Waiting for You“, predivna pesma „Life Per Se“ koju su smatrali suviše tužnom za album „Skeleton Tree“, kao i „Earthlings“ koju neki smatraju najboljom pesmom iz perioda „Ghosteen“.

Novi album predstavlja i prve verzije istaknutih pesama sa prethodnih albuma, poput „First Girl In Amber“ i „First Skeleton Tree“, live verziju pesme „Push The Sky Away“ koja je snimana sa Simfonijskim orkestrom iz Melburna. Na kompilaciji se nalaze i duet sa Debbie Harry „Free To Walk“, pesma Leonarda Cohena „Avalanche“ koju Cave često izvodi uživo, kao i vrhunska dela „Vortex“, „Euthanasia“ i „Earthlings“ – prelepe numere koje nisu mogle pronaći svoje mesto na prethodnim albumima. „B-Sides & Rarities Part II“ objavljen je na dvostrukom vinilu, dvostrukom CD-u, deluxe dvostrukom CD-u i svim digitalnim platformama.


Veliki Nick Cave i njegovi The Bad Seeds prvi su potvrđeni hedlajneri 21. izdanja EXIT festivala, koji će biti održan od 7. do 10. jula 2022. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi. Jedan od najoriginalnijih i najuticajnijih bendova na svetu, predvođen neuništivim rok propovednikom zagrmeće sa glavne bine festivala u petak, 8. jula i, nakon nezaboravnog nastupa grupe The Cure, nastaviti niz gostovanja istorijskih gitarskih imena na Exitu.