13. avgust 2021, KC Lab (NS) 

Mnogo volim Novi Sad, jer sam lelemud ravničarsko-umetnički, a ovog puta je sa mnom bio i grafički lord od Erdoglije, Šumadinac, Hype, u ulozi fotografa. Iako smo se prvobitno zaputili u Apatin na sopstveni festivalski nastup, igra sudbine i loših odabira poroka (špricer) nas je, ipak srećno, odvela u novosadski KC Lab.

Vajb tog prostora me podsetio na meni omiljeni Studio11, koji na žalost, godinama ne postoji kao klub, pa me svo vreme rokala blaga nostalgija, pored piva.

Spejs Noksija (pisao sam o njemu) i Kene Berija smo susreli pre nastupa, popričali s njima, prave su bratine, a sa nama je bio i meni lično omiljeni pisac mlađe generacije, koji će tek da kida, Milan Kovačević iz kultnog Stepanovićeva.

(Hvala braćo na druženju i na gošćenju u klubu/gajbi!)

Pozdrav i Glavati iz Klike i mom sugrađaninu Алби-ju i hvala na nalepnajama!

Kako red i vojvođanerski maniri nalažu, veče je otvorila Vanja Bursać sa svojim DJ setom, kom nije trebalo dugo da razgali prisutne ljude i natera ih da đuskaju. House/Electro su pravi letnji žanrovi i odabrane numere su veoma lepo pokrenule tropsku vrelinu. Cenim eklektizam i kada se vidi da neko iskreno uživa u tome što radi, stoga mislim da je Vanja bila na visini zadatka.

Onda je usledio stampedo iz svih mogućih prostorija, jer su Spejs Noksi i Kene Beri počinjali svoj nastup. Temperatura se za koji minut podigla za čitavih 15 stepeni Celzijusa (slobodna procena) i umalo ne ostah bez fotografa, jer je krenuo opasno da se topi sa masom i u masi, rezultate možete videti u galeriji (ovde). 


Usled blage nervoze oko obaveza i posla, spasila me Foksova "Šurim bika", a to šurenje se dostojno nastavilo i na vrlo-vrlo žestokom nastupu već pomenutog dvojca - smislite naziv za grupu, bogom braćo. Zaređale su se hitčine iz grla obojice, ako pratite njihov rad, znaćete svakako bengere. Jedna stvar za drugom, atmosfera se zagrejala do usijanja, tačke u kojoj se već boriš za vazduh, u najmanju ruku. Ono što sam primetio jeste da je i pored saune, 90% publike pevalo sve pesme uporedo sa izvođačima, vrlo sam se prijatno iznenadio, kao i činjenicom da ja znam samo refrene - za matorca kao što sam ja, dovoljno. Potrudili su se da i njihova setlista isprati "ljeto je" trip, ali je Novak svakako isporučio i malo darkeraja, da začini i dodatno zakuva. Normalno, valja se malo i osvestiti i osluškivati glasove generacije.

Žurka je bila toliko dobra da se pojedinima iskristalisala slika gde ćemo završiti ili još bolje gde nećemo.

Jedina mana koncerta je prostor bez adekvatne ventilacije, dok za nastupe zaista mogu samo da čestitam svima, odlična žurka i zezanje, istinski sam uživao. Dodatni hajlajt večeri, i srce mi je zaista puno, zato što se iza entiteta Kene Beri krije čovek po imenu Ilija, što je i ime mog sina.

Iako nije bilo ikakvog iznabadanja, sem u naslovu i kvalitetnom muzikom i versovima, takođe ne možemo bez vazduha i tvrdih letnjih hitova!

txt: Daniel Tikvicki
foto: Aleksandar Đević