Održan drugi po redu RavaneliusSviđa ti se? Javi ostalima!

Proteklog vikenda, od 16. do 18.jula u Ćupriji održano je drugo izdanje Ravaneliusa*, festivala klasične muzike.

Jedan od ciljeva festivala je da klasičnu muziku predstavi na jedan savremen način, razbije stereotip da je to muzika za elitu i da je približi širem krugu ljudi.

Otud smo na ovom festivalu mogli videti i izvođenje rok numera (Bitlsi, Abba, Kvin, Gans end rouzis, Led cepelin...) u klasičnijem ali ipak modernom (bend+orkestar) aranžmanu što je priznanje i samoj rok muzici.

Pažnja je i ove godine posvećena najmlađima pa su klinci mogli videti kako se prave violine i viole, da i sami probaju da se igraju drvetom. Pored toga, izvedena je i dečija opera ,,Snežana".

foto: Ravanelius festival
Vrhunac festivala je i njegovo zatvaranje na kome je nastupio Stefan Milenković. Uprkos kiši, interesovanje je bilo očekivano veliko a publika je doživela pravi spektakl. Stefan je od prvog obraćanja stekao naklonost publike i ,,dobar vajb" je trajao do samog kraja.

Između ostalog, rekao je da mu je čast i zadovoljstvo da nastupi pred publikom i u gradu koji ima dugu tradiciju klasične muzike. Zato i ne čudi što su ga jak i dug aplauz i ovacije vraćali na bis čak dva puta.

Na kraju, grad koji skoro 50 godina ima Školu za muzičke talente, koje postoje još samo u Moskvi i Londonu i Škole za osnovno muzičko obrazovanje, zaslužuje ovakav festival. Siguran sam da su organizatori svesni potencijala koji Ravanelius ima jer smo zaista dobili biser koji naš grad može da pozicionira i na Evropskom nivou.

Vidimo se i naredne godine.


*Ravanelius, vizantijsko ime za Ćupriju

Nenad Popović
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva