Proteklog vikenda, od 16. do 18.jula u Ćupriji održano je drugo izdanje Ravaneliusa*, festivala klasične muzike.

Jedan od ciljeva festivala je da klasičnu muziku predstavi na jedan savremen način, razbije stereotip da je to muzika za elitu i da je približi širem krugu ljudi.

Otud smo na ovom festivalu mogli videti i izvođenje rok numera (Bitlsi, Abba, Kvin, Gans end rouzis, Led cepelin...) u klasičnijem ali ipak modernom (bend+orkestar) aranžmanu što je priznanje i samoj rok muzici.

Pažnja je i ove godine posvećena najmlađima pa su klinci mogli videti kako se prave violine i viole, da i sami probaju da se igraju drvetom. Pored toga, izvedena je i dečija opera ,,Snežana".

foto: Ravanelius festival
Vrhunac festivala je i njegovo zatvaranje na kome je nastupio Stefan Milenković. Uprkos kiši, interesovanje je bilo očekivano veliko a publika je doživela pravi spektakl. Stefan je od prvog obraćanja stekao naklonost publike i ,,dobar vajb" je trajao do samog kraja.

Između ostalog, rekao je da mu je čast i zadovoljstvo da nastupi pred publikom i u gradu koji ima dugu tradiciju klasične muzike. Zato i ne čudi što su ga jak i dug aplauz i ovacije vraćali na bis čak dva puta.

Na kraju, grad koji skoro 50 godina ima Školu za muzičke talente, koje postoje još samo u Moskvi i Londonu i Škole za osnovno muzičko obrazovanje, zaslužuje ovakav festival. Siguran sam da su organizatori svesni potencijala koji Ravanelius ima jer smo zaista dobili biser koji naš grad može da pozicionira i na Evropskom nivou.

Vidimo se i naredne godine.


*Ravanelius, vizantijsko ime za Ćupriju

Nenad Popović