Već nešto više od godinu dana s vremena na vreme imamo prilike ispratiti rad lejbla No Profit Recordings. Shagreen, 1968 i Muka su samo neka od dosadašnjih izdanja. Čini se da ova ekipa zna da radi svoj posao jer se gotovo sva izdanja ubrzo i rasprodaju, neka i za vreme pre-ordera. Marta meseca smo imali prilike da porazgovaramo sa Mariom, čovekom koji je alfa i omega ove izdavačke kuće i malo bliže se upoznamo sa čitavom NPR pričom. U tom razgovoru najavio je buduće aktivnosti i sada, par meseci kasnije evo jednog kraćeg follow-up-a, da vidimo šta je od obećanih aktivnosti i realizovano.

Prvo izdanje od našeg razgovora bio je živi album sastava 1968 pod nazivom "Salvation, If You Need.​.​." Podsetimo se, 2013. u Češiru (Engleska), četiri momka rešila su da, bez previše filozofije, nastave da neguju zvuk kakav su šezdesetih i sedamdesetih uspotavili njihovu sunarodnici, pre svega Black Sabbath, ali i Led Zeppelin, The Who, Pink Floyd, Mountain ali i nešto kasnije Sleep, Melvins, QUOTSA i drugi. Ali dovoljno je samo da pogledate logo da biste shvatili da pred sobom imate stoner rok bend sa uticajima ranog heavy metala, psihodelije, bluza i hard roka. Nakon nekoliko studijskih, u periodu pandemije rešili su da objave i ovaj živi snimak koji bend predstavlja u novom svetlu te imate prilike da čujete kako sve to zvuči "na terenu". Ono što je zanimljivo je da je bend nakon prethodne ploče izdate za NPR dobio ponudu od nešto jačih izdavača ali su se ipak odlučili da opet poklone poverenje ekipi iz Pule. Druga zanimljivost je da je ova ploča skoro rasprodata (ostalo je još 8 primeraka), a i digitalne "kopije" se savim zadovoljavajuće prodaju, sudeći po bendkempu. Za one koji vole kasete, album će izaći i na ovom formatu.

Ono što izlazi upravo ovih dana je detroitski dvojac Ommnus. Detroit je uvek bio grad koji neguje dobar i tvrd gitarski zvuk. Nije ni čudo kad se radi o industrijskom gradu koji važi i za jedan od najopasnijih u Americi. U takvoj sredini Džej i Derek su zajedno svirali u nekoliko bendova da bi na kraju oformili sastav o kome danas pričamo u kome će prašiti death/doom sa primesama roka koji jednostavno zovu doom n roll. Iako je dvojac u pitanju, težine u zvuku ne manjka a kako je reč o iskusnim muzičarima, mnoge manjkavosti i zamke su izbegnute. “A Single Green Light” neće doneti nešto revolucionarno ali bend ume da privuče i zadrži vašu pažnju. 

And last but not least je finski sastav Kita, čije ime u prevodu znači velika, ružna i zastrašujuća usta. Kako sami navode, njihova muzika vas poput vira uvuče u sebe i natera da zavirite u najdublje kutke svog bića. Takvo putovanje nije uvek prijatno jer se upravo tu kriju naše najskrivenije tajne i sve ono što je potisnuto. Ali upravo sagledavanje našeg bića i iz takvog ugla dovodi do spoznaje, suočavanja i katarze (oslobađanja). Iako je zvuk prilično težak i mračak i kreće se između psihodelije, duma, sladža i ostalih teških pravaca, iako su i teme takve, bend na koncu ipak želi da prikaže lepotu života. Drago mi je kada bend u tom smislu prikazuje jednu idejnu zrelost jer je zaista i previše oni prepaljenih bendova koji jedino žele da budu brži, teži, bučniji ali idejno iza svega toga stoji jedna velika praznina. "Oceans of Acid" je upravo objavljen u digitalnom formatu a do kraja avgusta će biti objavljen i na ploči.