Predugo je trajao ovaj post. Ljudi su se zaželeli žive svirke baš jako. To se i dalo primetiti sinoć (25.6.) u novosadskom “domu b-612” gde se sjatilo sigurno duplo više od “dozvoljenih” 100 posetilaca na prvi pravi koncert posle baš dosta vremena. Razloge znate, besmisleno je da ih ovde navodim. Svirala su tri benda poprilično različite muzičke orijentacije. SEE IT MY WAY, jedinstveni duo u Srbiji koji svira “akustični emo”, industrial pioniri, veterani i perjanice elektro-roka, DREDDUP i po prvi put uopšte, LATEBLOOM, bend koji je jednim delom nastavak onoga što je radio sjajni FROZEN MOONLIGHT, mada muzički pomeren više na melodičnu stranu metalcore žanra što nam je u kratkom razgovoru nakon svirke i potvrdio frontmen benda, Mlađa Nikolić. 

Koncert je počeo sa tolerantnih pola sata zakašnjenja a prvi su na binu izašli momci iz SEE IT MY WAY. Četrdesetak minuta muziciranja je najbolje prihvatila ženska populacija, ali sam primetio i neke dugokose momke koje pevaju refrene uglas sa Mihajlom i Dušanom. Duo je predstavio, uz stare pesme i dva nova singla, “Showdown” i obradu Mac-a Miller-a “ Best Day Ever”. S obzirom da je unutra bilo pakleno toplo a i popunjeno, jako teško je bilo ulaziti i izlaziti u salu, a hteli-ne hteli posetioci su bili primorani da to rade ne bi li došli do malo vazduha kojeg je bukvalno ponestalo kada su nešto kasnije DREDDUP, ovaj put u formi trija izašli na pozornicu. “Romance of Romans”, poslednji album grupe je bio okosnica repertoara, ali je bilo i starih, dobrih hitova. Najjači utisak koji sam poneo sa njihove svirke su fenomenalni prelazi sa skakanja i “headbanginga” u jednoj pesmi na đuskanje i ples već u sledećoj što samo po sebi govori koliko DREDDUP ne robuje žanrovima iako je naravno industrial osnovna potka njihovog stila. Sat i nešto preko toga su Mika i ekipa znojili publiku koja je egzaltirana i sa osmehom od “uva do uva” upijala dobre vibracije sa bine. Broj prodatih majica posle koncerta je samo još više potvrdio da su od “prevežbane” elektro-rock institucije dobili šta su tražili.

LATEBLOOM ili Mlađa Nikolić, Igor Bubulj, Boris Ždero i Rodoljub Raičković su naterali posetioce da ubace u “petu brzinu” i najhrabrije podsete da dobre, stare “šutke” nisu izumrle. Iako je ovo bio debi nastup benda koji je izveo potpuno nove stvari (uz dve obrade), publika je reagovala više nego dobro pa energije, a ni piva nije zafalilo u sledećih, otrpilike, tri frtalja sata. Melodičniji pristup metal i hardcore zvuku je nešto što fali našoj underground sceni pa se čini da će LATEBLOOM vrlo brzo naći svoje mesto na njoj i pozicionirati se (vrlo) visoko. Već za par dana treba da im izadje debi singl koji će biti samo prvi u nizu, jer momci planiraju da u sledećih godinu-dve izdaju desetak. Po sopstvenom priznanju pevač Mlađa Nikolić je mišljenja da su albumi prevaziđeni i da publika ima više vremena da prihvati pesmu po pesmu kada se izbacuju periodično nego kada odjednom izađu kao celina.

Sve u svemu, rezime sinoćnjeg tuluma je: “Sjajno, live svirke su se vratile! Dokle, to niko ne zna a i ne želi da o tome razmišlja. Bar ne sada!”

txt: Zoran Popnovakov
foto: Mihajlo Nikolić