Pokoja sitnica o filmu „The Game“ (1997)Sviđa ti se? Javi ostalima!

Reprizirali smo Igru Dejvida Finčera iz 1997. godine, jedan rolerkosterski triler koji je superioran u Finčerovoj zategnutoj režiji dok se ne raspade u poslednjoj trećini.

Zaista, jedna košmarna predstava o arogantnom i namoćorastom bogatašu koji biva terorizovan od strane misteriozne organizacije koja mu priređuje naslovnu „Igru“ postavlja se kao savremeni apdejt na Dikensovu „Božićnu priču“ sve dok se ne raspadne u poslednjih 5 minuta „šokantnim“ preokretom koji vas tera da suzbijete nevericu više nego da ste gledali neku fantaziju sa magijom i čarobnim štapićima. Sam Finčer izjavio je da nije preponosan na ovaj film upravo zbog toga što nije našao način da „treći čin proradi“, međutim i pored toga ovo ostaje jedan precizno režiran paranoidni triler iz 90-ih sa odličnom glumom Majkla Daglasa. A da li ste znali da je:

– Džodi Foster isprva trebalo da glumi ulogu namenjenu Šonu Penu. Međutim, Fosterova je smatrala da ta uloga treba da bude kćerka a ne brat/sestra. Međutim, Majkl je mislio da je razlika u godinama između njega i Fosterove premala da bi ljudi poveravali u to da joj je otac.

– Finčer hteo da snimi ovaj film pre filma Sedam, međutim kada mu se ukazala šansa da angažuje Breda Pita pristupio je prvo realizaciji Sedmice.

– Jednu kameo ulogu bolničara koji pomaže Daglasu da se iskobelja iz stakla u sceni pada sa zgrade odigrao poznati reditelj Spajk Džounzi. Drugi bolničar u toj sceni bio je Majkl Mesi, nažalost poznat po tome što je povukao obarač koji je usmrtio Brendona Lija na setu Vrane.

– Daglas u vreme snimanja filma imao 53 godine, iako u se u filmu sve vreti oko njegovog 48. rođendana.

– Jedan od nepotpisanih saradnika na scenariju bio Endru Kevin Voker koji je napisao scenario za film Sedam. Voker je često pomagao Finčeru u vezi sa „peglanjem“ scenarija, što je učinio i za Fight club.

– Scena u kojoj se Daglas budi na meksičkom groblju u belom odelu posveta je filmu Donesite mi glavu Alfreda Garsije Sema Pekinpoa.

Slobodan Novokmet
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva