Reprizirali smo Igru Dejvida Finčera iz 1997. godine, jedan rolerkosterski triler koji je superioran u Finčerovoj zategnutoj režiji dok se ne raspade u poslednjoj trećini.

Zaista, jedna košmarna predstava o arogantnom i namoćorastom bogatašu koji biva terorizovan od strane misteriozne organizacije koja mu priređuje naslovnu „Igru“ postavlja se kao savremeni apdejt na Dikensovu „Božićnu priču“ sve dok se ne raspadne u poslednjih 5 minuta „šokantnim“ preokretom koji vas tera da suzbijete nevericu više nego da ste gledali neku fantaziju sa magijom i čarobnim štapićima. Sam Finčer izjavio je da nije preponosan na ovaj film upravo zbog toga što nije našao način da „treći čin proradi“, međutim i pored toga ovo ostaje jedan precizno režiran paranoidni triler iz 90-ih sa odličnom glumom Majkla Daglasa. A da li ste znali da je:

– Džodi Foster isprva trebalo da glumi ulogu namenjenu Šonu Penu. Međutim, Fosterova je smatrala da ta uloga treba da bude kćerka a ne brat/sestra. Međutim, Majkl je mislio da je razlika u godinama između njega i Fosterove premala da bi ljudi poveravali u to da joj je otac.

– Finčer hteo da snimi ovaj film pre filma Sedam, međutim kada mu se ukazala šansa da angažuje Breda Pita pristupio je prvo realizaciji Sedmice.

– Jednu kameo ulogu bolničara koji pomaže Daglasu da se iskobelja iz stakla u sceni pada sa zgrade odigrao poznati reditelj Spajk Džounzi. Drugi bolničar u toj sceni bio je Majkl Mesi, nažalost poznat po tome što je povukao obarač koji je usmrtio Brendona Lija na setu Vrane.

– Daglas u vreme snimanja filma imao 53 godine, iako u se u filmu sve vreti oko njegovog 48. rođendana.

– Jedan od nepotpisanih saradnika na scenariju bio Endru Kevin Voker koji je napisao scenario za film Sedam. Voker je često pomagao Finčeru u vezi sa „peglanjem“ scenarija, što je učinio i za Fight club.

– Scena u kojoj se Daglas budi na meksičkom groblju u belom odelu posveta je filmu Donesite mi glavu Alfreda Garsije Sema Pekinpoa.

Slobodan Novokmet