Nakon veoma uspešne "What Would Gary Gygax Do", Tim Cundle se vraća novim književnim poduhvatom koji će svakako najviše obradovati čitaoce zainteresovane za istorijat underground scene. Otkrivši punk rock sredinom osamdesetih, Tim Cundle je postao akter same scene svojom neumornom predanošću žurnalistici. Cundle je svojom žurnalistikom svesno ili nesvesno arhivirao istorijat muzičke scene kako bi se budući naraštaji informisali i primenili iskustva prethodnika. Mass Movement je više od običnog webzina. Tim je ovom projektu posvetio dosta vremena kako bi muzičari, bendovi, izdavači, promoteri, ali i sama publika imali platformu na kojoj će moći da se oglase ili informišu o događajima na underground sceni. 

Timovo novo delo se upravo fokusira na aktivnosti Mass Movementa, ali sa skoro pa striktnim fokusom na intervjuima. Ovo štivo čini tek polovinu arhive ovog renomiranog webzina koji je ugostio kako poznate, tako i manje poznate muzičare, bendove i ostale aktere underground scene. Ono što najviše fascinira je obim prvog toma koji otprilike obuhvata dvoipogodišnje aktivnosti. Mass Movement je tokom godina pružio priliku mnogim umetnicima kako bi se njihov glas čuo van okvira regularne štampe. Poznavaocima fanzina je dobro poznato da se tiraži štampanih tiraža obično kreću u veoma limitiranim edicijama koje obično dopiru do malog broja čitalaca. Webzine možda nije najpopularnija medijska forma na underground sceni, ali je svakako moćan alat kojim umetnici dosežu do novih fanova. Pojavom društvenih mreža, mogućnosti su postale znatno veće, pa je i sama web forma dobila na popularnost. Tim Cundle se našao na pravom mestu u pravo vreme i pametno postupio pruživši platformu muzičarima koji danas čine okosnicu underground scene.

Prvi tom, između ostalog, donosi intervjue sa individuama / bendovima poput Attitude Adjustment, Billy Brag, Municipal Waste, Cannabis Corpse, Gama Bomb, Therapy?, Cathedral, Napalm Death, JFA, Jughead's Revenge, Killing Time, Overkill, Pat Mills, Brian Posehn, Crime In Stereo, DOA, Down To Nothing, DRI, No Idea Records, Scream, Underdog, Chris Jericho, Cradle Of Filth, Steve Ignorant, Funeral For A Friend, Dwarves, GWAR, Mark Watson, Anthrax, Evan Dorkin, Keith Morris, Seaweed i Sheer Terror. Naravno, ovo je samo deo onoga što vas očekuje u prvom tomu. Ono što je za svaku pohvalu je i činjenica da se Mass Movement ni u jednom trenutku nije fokusirao na samo jedan muzički pravac ili uopšte na muzičku scenu, već je ovaj webzin uvrstio intervjue sa strip umetnicima, komičarima i ostalim akterima iz sveta umetnosti. Bitno je napomenuti da prvi tom sadrži i interesantne članke poput poslednjih dana Edgara Alana Poa ili korelacije borilačkih veština i hardcore scene. Čitav opus govori o impresivnom aktivizmu Tima Cundlea koji predano prati undeground scenu već skoro četiri dekade.

Earth Island Books su se potrudili da ovo izdanje zablista u punom sjaju tako što su knjigu štampali na kvalitetnom papiru. Svaki intervju i članak su propraćeni obiljem fotografija i vizuala, pa samim tim ovo štivo još više dobija na vrednosti. Knjigu možete poručiti direktno preko oficijelnog sajta Earth Island Books.

Đorđe Miladinović