Zbirka autobiografskih, fantastičnih i neobičnih eseja, kratkih priča i kolumni dugogodišnjeg aktera britanske underground scene.

What Would Gary Gygax Do je druga knjiga Tim Cundlea, britanskog autora prethodno aktivnog u punk rock bendovima poput Charles Family Crisis i AxTxOxT. Pošto su se šanse za ponovnim okupljanjem članova ili formiranjem novih muzičkih projekata svele skoro na apsolutni minimum, Tim je odlučio da se bezrezervno posveti žurnalistici, koja je njegova pasija još od petnaeste godine.

Njegova posvećenost pisanoj reči broji razne angažmane poput rada na Mass Movement, Big Cheese, Doctor Who Magazine, Fracture i mnogim drugim publikacijama. Nakon završenih studija i karijere koja je mogla teći u potpuno logičnom smeru, Tim se ipak odlučio krenuti linijom većeg otpora i kompletno se posvetio supkulturnoj žurnalistici. Ova odluka se ipak nije završila potpunom propašću, već je od Tima izgradila iskusnog muzičkog novinara posvećenog svom poslu. 


Njegovo najnovije delo pod imenom "What Would Gary Gygax Do" čini obimnu kolekciju odabranih priča koje je Tim napisao u različitim razdobljima života. Svih 55 priča koje čine ovo delo sadrže suptilnu autobiografsku konotaciju kojom autor evocira uspomene iz prošlosti. Ipak, ovaj dobrim delom autobiografski almanah će zasigurno zaintrigirati sve one koji se odluče da ovom delu pruže šansu, jer tokom konzumiranja budi poriv u čitaocima da se upuste u slične aktivnosti evociranja uspomena. Tim se pobrinuo da tematski sadržaj bude dovoljno šarenolik kako melanholija ipak ne bi preovladala iznad visoke doze pomalo čudnjikavog crnog humora koji mehanički tera misli u raznim pravcima.

Pored ova dva vrlo važna elementa u Cundleovom stilskom izražaju, može se pronaći pregršt grotesknih momenata, apsurdnosti života, evociranja uspomena i mnogih drugih elementa koje je Tim uspeo da uklopi u svoje kratke priče. Autor se uglavnom oslanja na događaje sa Britanske punk rock scene čiji je deo još od polovine osamdesetih, a među samim pričama mogu se pronaći i neka zvučnija imena koja ovom prilikom neću spominjati. What Would Gary Gygax Do budi sva čula preispitujući događaje sa kojim se čitaoci vrlo lako mogu poistovetiti, pritom ostavljajući dovoljno prostora uvrnutom humoru. Upravo taj uvrnuti humor proizilazi iz autorove sposobnosti da probudi pregršt osećanja koja nas čine ljudskim bićima. Kroz ovo delo, Tim Cundle uspeva da ukaže na ljudske prednosti i mane, konstatujući da niko od nas nije savršen i da je ljudski pronaći se u totalno uvrnutim situacijama.

What Would Gary Gygax Do dolazi na 382 strana koje čini 55 priča podeljenih u 55 poglavlja. Svako poglavlje je ukrašeno fenomenalnim ilustracijama Rachel Evans, koja je takođe zaslužna za ilustraciju koja krasi naslovnicu. Knjiga je nabavljiva u paperback formatu i digitalno preko Earth Island Books.

Đorđe Miladinović