foto: Travis Shinn
Francuski metal sastav, Gojira, objavio je video za novu numeru “Amazonia“, kojim najavljuje budući album Fortitude. Novi singl prati muzički spot koji je režirao Charles De Meyer, a sniman je u Francuskoj i na različitim lokacijama u Brazilu. Gojira koristi autohtone narodne instrumente u novom singlu, dodajući još jedan sloj aktivizma na Duplantierove tekstove.

Kako sajt Rock Svirke prenosi, bend je takođe pokrenuo inicijativu za prikupljanje sredstava “Amazonia”, a prihod od singla ići će Artikulaciji autohtonih naroda Brazila (APIB), koja se zalaže za ekološka i kulturna prava autohtonih plemena u Amazoniji koja su iskusila krčenje šuma, gubitak zemlje, prisilni rad, nasilje i uznemiravanje. Gojira će takođe organizovati jednomesečnu dobrotvornu kampanju za inicijativu koja uključuje aukciju jedinstvenih predmeta benda i njihovih prijatelja.

“Ovo je poziv za jedinstvo. Muzička zajednica može biti moćna kada se ujedini oko nečega značajnog poput ovoga! Toliko prijatelja, sjajnih umetnika, bendova pridružilo se pokretu bez oklevanja donirajući instrumente. Ovo je kolektivni napor mnogih ljudi oko nas”, rekao je frontmen benda Gojira, Joe Duplantier, u saopštenju za štampu i dodao:

“Ne želimo samo da objavimo pesmu pod nazivom “Amazonia” – želimo da učinimo nešto povrh toga. Kao umetnici osećamo odgovornost da ljudima ponudimo način da krenu u akciju!”