Oh, koje prijatno iznenađenje. Bez da želim da omalovažavam, ali jedno je slušati novije bendove koji sviraju tzv. old school metal, i one koji su rođeni u tom vremenu i stvarali scenu. Ipak ima razlike. Blaze Bayley je veteran koji iza sebe ima dovoljno kilometraže za dva života. Od Wolfsbane, preko Iron Maiden pa do ovog novog albuma, karijera mu je stalno u usponu ili se drži na vrlo visokom nivou. Zli jezici su ga otpisali nakon razilaska sa Iron Maiden, ali je čovjek vrlo brzo pokazao da nema šale sa njime kada je objavio album „Silicon Messiah“. To je bila prekretnica u njegovoj karijeri, ne rad sa Iron Maiden. Od „Silicon Messiah“ Blaze sije odlične albume, a ovaj najnoviji nimalo ne zaostaje.

„War Within Me“ izlazi u, površno gledano, najgorem momentu. Bregzit, kovid, nema koncerata, kašnjenja na sve strane, čovjek se izvinjava svima jer će CD-ovi kasniti barem sedmicu dana. Površno gledano je najlošiji momenat, a ja kažem da je u najboljem momentu izašao jer se na muci poznaju junaci. Blaze ima odličan proizvod i samo treba publika da ga čuje. Vrlo pozitivne reakcije sigurno neće izostati jer su ljudi gladni ovakve konkretne muzike. Sve je na svom mjestu na „War Within Me“ – ritmične i vrlo melodične pjesme sa pjevljivim refrenima, nijedna pjesma ne prelazi neku dugu minutažu, čvrsta produkcija, te obiluje pjesmama tipične engleske provinijencije – oštre i jasne gitare, melodija iznad svega i sada već poznata Blazeova fiksacija sa naukom i naučnicima (tu su pjesme o Turingu, Tesli i Hawkingu). Ovdje bih izdvojio pjesmu „303“ koja jednostavno opija i nosi. Ovo će biti veliki koncertni hit. „War Within Me“ je odraz Blazeove ličnosti. Čovjek je rječit, mlatara rukama dok govori, sav se unese u temu razgovora, i generalno je jedan nasmijan i vrlo pozitivan čovjek. Kakav čovjek, takav i album.

Nema potrebe za više riječi. Ovakav album se sluša i urgiram vas da ga nabavite čim prije i slušate, i slušate i slušate. Album je pitak, klizi niz uši i višebrojno preslušavanje je sasvim normalna nus pojava. Vakcinišite se sa Blaze vakcinama 😊

Nikola Franquelli