Stripburger #76 — uprkos izazovima



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Nema sumnje da je protekla godina bila svima teška i puna izazova. Ekipa Stripburgera ali i cela slovenačka alternativna scena su imali dodatne izazove sa kojima se izgleda i dalje suočavaju.

Aktuelna vlast Janeza Janše se posebno „okomila“ na nezavisnu i alternativnu kulturnu scenu ne samo uskraćujući pomoć države (krajem januara smo pisali o problemu sa kojim se suočava i Radio Študent) već i mogućnošću gašenja kultne Metelkove. Za one koji ne znaju, radi se o alternativnom kulturnom centru koji opstaje već skoro 30 godina. Zgrade koje su nekada bile ruglo Ljubljane, predviđene za rušenje, postale su kulturni centar važan ne samo na balkanskom, već i na evropskom nivou, zahvaljujući borbi samoorganizovnih mladih ljudi. Metelkova je dom mnogim udruženjima, umetnicima i aktivistima pa i ekipi okupljeni oko revije Stripburger.

Borba za opstanak ne samo ovog prostora već i slovenačke nezavisne scene i dalje traje. U jeku te borbe nastajao je i #76. Iako situacija nije najsjajnija, to se uopšte ne oseća u ovom broju. Pa da vidimo šta su nam ovoga puta pripremili... 

foto: SB instagram
Nakon stripa Tanje Komadine na unutrašnjim koricama, uvodnik je ovoga puta pripremio Gašper Rus. U svom tekstu se bavi izazovima sa kojima se neretko suočava prilikom rada na stripu i da je rad na kratkoj formi ponekada znatno teži. Pored toga, tu je ponekada i problem kako naći pravu temu, da li iz ličnog života ili izmisliti priču. Sve one nedoumice, strahovi, brige, nerviranja,... ipak sve to nekako dođe na svoje mesto. A Gašper je obećao da je će za svaki naredni broj prirediti po jedan strip. U ovom izdanju čitajte njegov „O čudima“.

Nakon toga sledi strip Lucasa Methea kao uvod u razgovor sa njim. Ne sećam se kada sam u ovoj reviji pročitao ovako dug strip. Ipak, on nije tek tako tu već najavljuje i jednu od glavnih tema ragovora sa Lucasom, njegovu knjigu „Papa Maman Fiston“.

Drugi intervjuisani autor (jer je odavno praksa da svaki broj sadrži dva razgovora) je Stipan Tadić, jedan od najzanimljivijih hrvatskih slikara mlađe generacije koji je u dobroj meri okrenut i stripu. Stipan vodi vrlo dinamičan život što se i oseća u njegovim stripovima predstavljenim u ovom broju. Austrija, Hrvatska, Amerika, Pariz, Petrograd i brojni drugi gradovi gde je provodio vreme pravdaju nadimak „Mr. Worldwide” koji mu je nadenut u uvodu razgovora.

Dodatak „Čitanka” na 26 strana donosi kao i obično recenzije ali i analizu stripa L.L. de Marsa kog možete pronaći pri kraju ovog broja i koji se možda delimično i nadovezuje na Gašperov uvodnik. Zaista sjajni osvrt o tome kako ponavljanje jednog motiva utiče na priču.

Zbog obima intervjua i pojedinih stripova, čini se da je u ovom broju nešto manje autora. Lični favoriti su Alex Potts i Stipan Tadić a vi pronađite svoje.

Ove godine Stripburger je ušao u 30. godinu izlaženja. Više nego što mnogi od naših čitalaca imaju godina. Zar nije podatak vredan svakog poštovanja? A kao da smo prekjuče pričali povodom 18. rođendana ili obeležavali četvrt veka izlaženja.

U propratnom pismu ekipa nam je napisala: „Što nas čeka u 2021., niko ne zna... A nadamo se da će biti dobrih stripova!“ Naša ekipa može samo da poželi isto i da revija Stripburger što pre i što bezbolnije prođe kroz ova, po nezavisnu kulturu, teška vremena.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva