Radio Študent nalazi se ispred možda najvećeg izazova u svojoj 52-godišnjoj povijesti. Neočekivano i nenajavljeno brisanje Radija Študent iz budžeta Studentske organizacije u Ljubljani za 2021. godinu moglo bi značiti kraj za najstariji neovisni i studentski medij u Europi.

Radio Študent, jedinstven na području država bivše Jugoslavije, ali i šire, nastao je kao rezultat studentskih pokreta krajem 60-ih. Kao neovisni prostor slobode medija uspostavio se u liberalnim 70-ima, ostao glasan u stabilizacijskim 80-ima, igrao ključnu društvenu ulogu tijekom procesa osamostaljenja Slovenije te preživio tranziciju sve do današnjeg trenutka.

Aktualnu ekipu čini oko 200 suradnika raspoređenih u pet redakcija (politička, glazbena, kulturna, sveučilišna i znanstvena) i dvije službe (spikeri i tehničari) koji zajedno produciraju do 17 sati dnevnog programa. RŠ često surađuje i s brojnim medijima s područja bivše Jugoslavije, a isto tako prostor u eteru daje i manjinama - četiri puta mjesečno slušatelji mogu slušati emisije na srpskom i hrvatskom jeziku, dok se u prošlosti emitirala emisija na i bosanskom i romskom jeziku.

Sve to se sad daje pod upitnik zbog neodgovornih poteza studentskih funkcionara koji žele iskoristiti korona krizu da se riješe RŠ-a. Dok je istina da se ŠOU suočava sa znatno sniženim prihodima, očito je da se radi o pritiscima jer im ne odgovora da RŠ kritično i neovisno pokriva svakakve nepravilnosti iza kojih stoje baš ti isti funkcionari. O budžetu će ŠOU glasovati po brzom postupku, već danas, 14. 1. 2021.!

Svoju podršku Radiju možete dati potpisivanjem peticije.