Visoko energetski rok duo Short Reports, koji čine Nikoleta (bubnjevi) i Nemanja (gitara i vokal), predstavio je svoj novi spot za singl “Connection”. Ova numera nalazi se na njihovom debi albumu “Cats Versus Dogs”, koji je objavljen prošlog leta.

Ovaj zanimljivi dvojac neguje zvuk koji je je minimalistički, ali ekspresivan i vođen filozofijom da je “manje više” i upravo radi na svom drugom diskografskom idanju.

foto: King Studio Photography

O novom spot-singlu kažu sledeće: Pesma Connection je kratka priča o ljudskim odnosima, tačnije o odnosima u vezi. Pošto smo nas dvoje par, povremeno se suočavamo sa onom tamnom stranom veze gde ni jedna strana nije sigurna šta bi bilo pametno uraditi ili reći, a ne uvrediti onu drugu. Svaki konflikt je novi izazov i avantura kroz koju učesnici mogu da proputuju na različite načine, birajući iskrenost ili beg od realnosti. Pošto smo oboje jake ličnosti ne dozvoljavamo da se naša individualnost izgubi u bilo kojem segmentu zajedničkog života, pa je očekivano da dođe i do konfrontacija. Sa druge strane te "male sukobe" koristimo kako bi napredovali u vezi i u stvaralačkom segmentu. Samim tim je odabrana ova pesma kao prvi singl jer smo posmatrali veze i ljude oko nas i analizirali njihove odnose, sa zaključkom da je jedna česta zajednička tačka - neiskrenost koja vodi do gubitka "konekcije".

Na naše pitanje u kojoj meri ova pesma predstavlja celokupan album Nikoleta i Nemanja su izjavili: Album nosi naziv "Cats VS Dogs", gde je metafora sasvim jednostavna i direktna kao što su i tekstovi svih pesama. Ne možemo reći da pesma "Connection" najbolje predstavlja naš prvi album iz razloga što je svaka numera jedna kratka priča sa različitom tematikom. A o ostatku kasnije...



Bend Short Reports je nastao u oktobru 2019. u Novom Sadu. Nikoleta i Nemanja su se upoznali u aprilu iste godine i nakon par meseci zajedničkog života se javila ideja o formiranju alternativnog rock duo-a, gde dva instrumenta kroz minimalistički pristup ritmu i ekspresivan pristup melodijama i tekstu, prave zvučnu sliku i emociju koju njih dvoje nose u sebi. Tekstovi koji su na Engleskom jeziku se bave većinom univerzalnim temama o kojima uglavnom ljudi ne vole da pričaju, koje nisu svakodnevne, iako su deo svakodnevnice svakog čoveka. Takodje u instrumentalnom smislu, Niki i Nemanja konstruišu komplementarne ritmove i melodije bez osvrta na muzičku teoriju i sa potrebom ka istraživanju mogućnosti bubnja, gitare i vokala gde su efekti i dodatna pomoćna tehnička sredstva u minimalnoj upotrebi. Pesme su u kratkoj formi bez nepotrebnih delova sa direktnim tekstovima.

Kroz početnu filozofiju “manje je više” polako se definisao zvuk benda na svakodnevnim probama na kojima su nastale pesme sa prvog albuma. LP “Cats VS Dogs” je sniman tokom leta 2020 i produciran u toku jeseni i zime iste godine. U novembru 2020, bend je održao svoj prvi živi nastup nasuprot svim nedaćama i komplikacijama koje ovo vreme nosi sa sobom, u novosadskom klubu “Lazino Tele”. Video snimke sa ovog koncerta je moguće videti na YouTube kanalu benda.