Imali smo utisak da je prošlo svega par meseci od „20 dugih toplih leta“ pa su nas „Misli o M.“ Vladana Vučkovića Paje prijatno iznenadile.

„Kad pre?“, bila je prva misao kada je ovaj album stigao u redakciju. I „otkud ovako iznenada?“ Mada to i ne treba da čudi kada je Paja u pitanju. Vladan je jedan od onih muzičara koji svoj rad predstavljaju tiho i nenametljivo. I zaista, o ovom albumu nema puno informacija na internetu. Verovatno jer Vladan pušta da bez mnogo pompe muzika govori sama za sebe, da sama nađe put jer tako dolazi uvek do pravih ljudi.

Ali da odgovorimo na pitanja od malopre. Prošlo je tačno dve godine od autorskog albuma „My family songs“ i godinu dana od retrospektive u vidu trostrukog diska „20 dugih toplih leta“ i zaista, bilo je vreme za novi album. 

Kao i uvek, Vladan se trudi da svoj rad predstavi na nešto drugačiji način. Ovoga puta „Misli o M.“ su objavljene na jutjub kanalu autora gde je svaka numera predstavljena spotom. Ovaj album je imao zanimljiv put. Tokom prošle godine svakog meseca objavljena je, sukcesivno, po jedna numera te smo na kraju godine dobili 12 pesama, plus „Rezime“ i jednu od numera izvedenu uživo iz karantina kao bonuse. Možda će upravo ova poslednja stvar biti najzanimljivija gledaocima obzirom da im pruža direktan uvid u Vučkovićev rad.

Sukcesivno objavljivanje pesama tj albuma nije novo na našim prostorima. Ali je sasvim prilagođeno današnjem vremenu i nedostatku istog. Pored toga, ovakav način predstavljanja dopušta slušaocu da se u moru informacija ipak posveti jednoj pesmi i dopusti sebi da je oseti i usvoji. Voleli bismo da smo na vreme otkrili ovaj album i slušali ga upravo pesmu po pesmu, kako je i objavljivan. Na taj način imate osećaj kao kada gledate seriju i s' nestrpljenjem čekate sledeću epizodu. Uzbuđenje koje se danas u sveopštoj dostupnosti priznaćete izgubilo.

No i pored toga imate priliku da kao nekada u potpunosti uživate u ovom albumu jer Paja stvara jedan vrlo neobičan i bogat zvučni (pa i vizuelni) pejzaž. „Misli o M.“ su kao stvorene za slušanje u ovim hladnim zimskim danima. Naslovna numera vizuelno upravo tako i počinje. A nastavlja se divnim instrumentalnim kompozicijama idealnim za slušanjem u mraku. I ne previše glasno. Dopustite sebi da vas ova muzika opusti jer smirenost je nešto što nam je u ovim vremenima preko potrebno. I obratite pažnju na nazive numera i redosled. Jer, čini se da je konceptualno izdanje u pitanju. Bar smo ga mi tako doživeli i uživali.

Bojan Milojković